Belföld

Londoni vélemények a Mol-halasztásról

A Mol-kibocsátásra beérkezett, vártnál alacsonyabb árajánlatok oka ugyanaz, mint a kötvény- és a forintpiacon tapasztalható eladási hullámé : a szereplők jelenleg éppen átértékelik a magyar piac kínálta kockázat/eredmény esélyeket - mondta kedden, a magyar olajipari cég részvénykibocsátásnak halasztását kommentálva az egyik vezető londoni befektetési ház térségi elemzője.

Callum Henderson, a Bank of America pénzügyi szolgáltató londoni irodájának feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: a magyar papírok vonzereje általánosságban csökken “az utóbbi két hónap fejleményei után”. Arra a felvetésre, hogy László Csaba pénzügyminiszter egy keddi nyilatkozatában valószínűsítette a Mol-papír értékesítési feltételeinek későbbi kedvezőbbre fordulását, Henderson azt mondta: az utóbbi napokban az alacsony árak már keresletet vonzottak a magyar kötvénypiacra, és ennek lehet kedvező átszűrődése a
részvényárakra, de az egyes vállalatok saját dinamikája mellett a befektetőknek tekintettel kell lenniük például a jelenlegi forintárfolyam-kockázatra is. Henderson szerint a Bank of America a forint jelentős gyengülésével számol a következő egy-két évben, ha nem sikerül “drámai mértékben” csökkenteni az államháztartási hiányt és az inflációt is.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston londoni befektetési irodájának térségi stratégája a Mol-kibocsátás halasztásáról az MTI-nek mondta: ha a kormány kitart a Mol-privatizációban kitűzött (ár)célja mellett, és jövőre valóban jobb árhoz jut, ezt a piac “enyhe pozitív jelként” fogja értékelni, főleg akkor, ha “a döntésnek erőteljes racionalitása van”. A kormányra a piac jelenleg nem gyakorol rendkívüli nyomást a Mol-értékesítés végett – mondta.

Desbarres szerint a halasztás a magyar hitelkockázati profil szempontjából nem tekinthető negatív fejleménynek, mert “ez a pénz valamikor be fog folyni”. A Citigroupnál, a Mol-kibocsátás londoni szervezőjénél kedden nem kívánták kommentálni az értékesítés elhalasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik