Belföld

Magyar-szlovák státuszegyezség

Hosszú hónapokig elhúzódó tárgyalások és viták után valószínűleg sikerül Szlovákiával is egyezségre jutni a kedvezménytörvény szlovákiai végrehajtásáról - jelentette a Népszabadság.

A végleges áttörés tegnap Budapesten következett be, amikor Szabó Vilmos és Miroslav Mojzita, a magyar–szlovák kisebbségi vegyes bizottság két társelnöke parafálta a megállapodás szövegét.

Szlovákia számára nyilván kínos volt tovább, s immár egyedül makacskodni – vélik elemzők –, hiszen Budapest már Bukaresttel is egyezségre jutott a romániai támogatások módjáról. Pozsony viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a dokumentum a mindkét országban élő nemzeti kisebbségek támogatásáról rendelkezzék.

A tegnapi megállapodás a két ország kormánya elé kerül. Ha a budapesti és a pozsonyi kabinet a héten jóváhagyja a dokumentumot, akkor a december 12– 13-i brüsszeli EU-csúcstalálkozón a magyar és a szlovák diplomácia vezetője alá is írhatja azt – ezzel mintegy pontot téve a két ország közötti kapcsolatokban sokáig feszültséget okozó vita végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik