Belföld

IT-piac – kevés a pénz informatikára?

Milyen lesz az IT-piac helyzete jövőre? Aki az idei évet kibírta, az a jövő évet is el fogja viselni – véli a szakember. A stagnálás valószínű, ha a gazdaság helyzete nem változik jelentősen.

A kamatemelést követő, még mindig igencsak nyugtalan helyzetben bármilyen kísérlet a jövő év gazdasági és IT-piaci helyzetének körvonalazására a szokásosnál is bizonytalanabb vállalkozás. A hazai cégek vezetői mérsékelt optimizmussal tekintenek a jövő év elé. Az IDC adatait alapul véve Deli Ágnes, az IQSYS pénzintézetek üzletágvezetője úgy látja: dollárban számolva a 2002-es eredmények a piac stagnálását mutatják, ami azt jelenti, hogy forintban, reálértéken visszaesés történt. Még nincsenek 2003-as adataink, de az IDC elemzései így is előrevetítik a fejlődési irányokat. Ennek alapján dollárelszámolásban enyhe emelkedésre lehet számítani, vagyis forintban stagnálás várható.

Régiós gondok

 

Az Európai Bizottság (EB) november 5-én közzétett, bővítés előtti utolsó jelentése szerint hazánknak a következő területeken vannak még tennivalói: közbeszerzések, a szellemi és ipari tulajdonjogok védelme, fogyasztóvédelem és egészségügy, a javak szabad mozgása. A Bizottság jó véleménnyel van Szlovéniáról és valamivel kevésbé Magyarországról, Ciprusról, viszont „ujjal mutat” Lengyelországra, Lettországra és Máltára – írja a Le Figaro. A problémák nagyjából mindenütt ugyanazok, mint Magyarországon, de „ez nem nagy meglepetés, ezek a kérdések már egy éve a problémák között szerepelnek. Azóta nemigen történt javulás” – mondta a francia lapnak „egy eurokrata”. Az eddig felsorolt hiányosságok mellett a legnagyobb talán a tagjelöltek gyenge közigazgatási rendszere. A döntési struktúrák bonyolultsága, a nem megfelelő koordináció és az emberi erőforrások hiánya, valamint a minderre néhol rárakódó korrupció de facto veszélyezteti az érintett államok képességét, hogy megfeleljenek az uniós jogszabályrendszernek. Litvániának, Máltának és Szlovéniának például a mai napig nem sikerült lefordítania saját országának nyelvére a szükséges uniós jogszabályokat. 

Spórolós állam, megbízható bankok

„Az IQSYS négy piaci szektorban van jelen, ezek: az államigazgatás, a pénzintézetek, az ipar és a távközlés. Tapasztalataink szerint a kormányzati szektor nagyon visszaesett az év folyamán és ezt az IQSYS-en belül a pénzintézeti megrendelésekkel tudtuk kompenzálni. Maga a pénzintézeti piac még mindig jó; csak kicsit növekszik, de ott azért lehet fejlődni, mert látszik, hogy a bankoknak folyamatosan kell költeniük új rendszerekre” – mondta Deli Ágnes. A bankok informatikai rendszerekre fordított kiadásai (forintban számolva) 5-10 százalékos növekedést mutatnak. Ez főként a szolgáltatások felé irányul, mert az eszközök piacán nagy a verseny, és ez nagyon lenyomja az árakat. Ez azt jelenti, a pénzintézetek ugyanannyi hardvert vásárolnak, csak kevesebb pénzért.

Ami a kormányzati szektort illeti, ott a költéseket jelentősen befolyásolja majd az EU-csatlakozás. Nagyon sokat kellene az informatikai rendszerek fejlesztésére fordítani. Csakhogy úgy tűnik, más területeken is nagy kiadásokra lenne szükség az uniós elvárások teljesítéséhez, és ezeket a pénzeket az informatikai beruházásokon takarítják meg. „A szolgáltatások megrendelésében legalábbis nagyon gyenge volt az év, és valószínű, hogy ezt fogja hozni 2004 is” – jósolja Deli Ágnes.

Pénzt a szektorba!

A jövő év tendenciáiról képletesen azt lehet mondani, hogy hosszú, esős őszre kell számítani – mondta Vinkovits László, a T-Systems Unisoftware Kft. ügyvezető igazgatója. Aki az idei évet elviselte, az a jövő évet is el fogja viselni. A lényeg, hogy alkalmazkodni kell a megváltozott piaci igényekhez.

Örvendetesek ugyanakkor azok a kormányzati intézkedések, amelyek az információs társadalom létrehozását adókedvezményekkel akarják elősegíteni. Ilyen típusú döntésekre van szükség; a feltételrendszert olyanná kell alakítani, hogy pénz kerüljön ebbe a szektorba. Ennek hatása meg fog mutatkozni egy-két éven belül, de fontos, hogy az eddigi kormányzati intézkedések olyan folyamat kezdetei legyenek, amely később bővülni fog.

Külön problémának látszik az európai közösséghez való csatlakozás, mert úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló mintegy 1000 milliárd forintot a magyar piac nem tudja fölvenni. Ez egyaránt vonatkozik az állami és a privát szférára. Nem tudja megpályázni, nem tudja befogadni, és kevés olyan intézkedés történt, amely ezt elősegítené – mondta Vinkovits László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik