Belföld

WSJ: A forint elleni támadás elhalaszthatja az euró-csatlakozást

Ebben az évben immár harmadszor indult látványos támadás a forint ellen, s ráadásul lehet, hogy ennek a harcnak még nincs vége - írja pénteki számában a Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).

Az újság szerint a válság aligha módosítja a magyar EU-csatlakozás menetrendjét, de jól mutatja, hogy a 10 új EU-ország gazdaságának integrációja nem fog veszélyek nélkül végbemenni. Magyarország számára például a forint értékvesztése azt jelenti, hogy valószínűleg nem lesz képes eddigi várakozásainak megfelelően, 2008-ban bevezetni az eurót. Ráadásul a gazdaság újbóli erőre kapása hosszabb ideig tart majd, az infláció várhatóan nőni fog, s ez problémássá teszi majd a magyar költségvetési deficit csökkentését – véli a szerző.

A lap szerint a hibás gazdaságpolitikai lépések és a külföldi tőkébe vetett túlzott bizalom együttese okozta az elmúlt egy hét 5 százalékos értékvesztését, s mindez destabilizációval fenyegeti a magyar gazdaságot, hat hónappal az EU-hoz való csatlakozás előtt. A lap megírja, hogy a Magyar Nemzeti Bank “elkeseredett lépésként” a múlt héten 3 százalékkal megemelte a kamatlábakat – de rámutat, hogy minél magasabbra emeli a jegybank a kamatlábait, ezek annál nagyobb kárt okozhatnak a magyar gazdaságnak, s kisiklathatják a gazdasági növekedést. “Egyes elemzők szerint a legrosszabb még ezután jön, s ugyanez bekövetkezhet Lengyelországban és Csehországban is” – olvasható az újságban.

A szerző szerint egyébként a forinttal kapcsolatos idei, katasztrofális események egy részének gyökere a félig kötött magyar valutarendszerben keresendő. Ez a rendszer ahhoz az átváltási mechanizmushoz, az ERM-hez hasonlít, amelyhez minden új EU-tagországnak csatlakoznia kell majd, még mielőtt bevezethetné az eurót. A legtöbb EU-tagjelöltnek lebegő átváltási rendszere van, Magyarország viszont egy ilyen ERM-jellegű mechanizmust vezetett be, hogy – mint a lap fogalmaz – behízelegje magát az Európai Unió vezetőinél.

A magyar válság regionális hatása egyelőre korlátozott maradt: a lengyel és a cseh valutánál egyelőre csak enyhe nyomás érződik. “Ám mihelyt belépnek az ERM-be, mindegyik országnál bekövetkezhetnek ugyanolyan spekulatív támadások, mint amilyenekkel idén Magyarországnak kellett szembenéznie” – idézi a lap egy genfi professzor véleményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik