Belföld

Tovább növelte eladásait a BMW

Erősen növelte értékesítését novemberben a német BMW: a növekedés motorjának továbbra is az új, 5-ös széria autóit tartják.

Az előző év novemberéhez képest az idei tizenegyedik hónapban 14,2 százalékkal több, 97 220 járművet adtak el. Az idei első tizenegy hónapban az értékesítés 3 százalékkal egymillió autóra nőtt, és ezzel a cég már elérte a tavalyi egész év eladásait. Az idei év egészére 1,06-1,1 millió között várják a kiszállításokat.


Az értékesítés fő ösztönzője eddig a Mini volt: az első tizenegy hónapban a Mini eladásai mintegy 25 százalékkal nőttek, 165 ezerre, novemberben azonban 2 százalékos visszaesés mutatkozott az előző év tizenegyedik hónapjához képest. Novemberben csak 13 380 Minit adtak el. A BMW szóvivője szerint ez két okra vezethető vissza: a Mini előző évi értékesítése igen magas volt, másrészt a kisautó lassan eléri saját értékesítési szintjét, amelyet a cég a jövőben tartani szeretne.


Az autórészleg jó teljesítményétől eltérően a motorkerékpárok értékesítése kissé csökkent, 84 400-ra. Az új 5-ös sorozat sikerének köszönhetően növelte profitját a BMW a harmadik negyedévben: 724 millió euró adó előtti nyereséget jelentett, az egy évvel korábbi 689 millió euró helyett. Tiszta nyeresége 445 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 433 millió euróról. Árbevétele 0,3 százalékkal 9,95 milliárd euróra fogyatkozott a tavalyi harmadik negyedévi 9,97 milliárd euróról. Bár forgalma az erős euró miatt csökkent, az autógyár ennek ellenére megerősítette ez évi célkitűzéseit.


A BMW az 1990-es évek eleje óta háromszorosára növelte modellkínálatát. Ezért a termelési költségek gyorsabban nőttek a bevételeknél, és a haszonrés rendszeresen csökkent. Most azonban a végéhez közeledik a minden korábbinál nagyobb szerkezetváltás. A BMW pénteken kora délután 36,85 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 0,41 százalékkal drágább a csütörtöki, 36,70 eurós zárónál. Pénteken 36,65 eurón nyitott. Az idén 38,69-20,76 euró között változott, az év eleje óta 27,42 százalékot erősödött.


A legjobb német cégvezetők rangsorában a harmadik a BMW-vezetője, Helmut Panke. A korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a német Porsche főnöke, Wendelin Wiedeking a legjobb hírű német cégvezető, a második helyezett a Siemens főnöke, Heinrich von Pierer.


 


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik