Belföld

A meggyőző változtatás hiánya – gazdaságkutatói összhang

A középtávú kilátások kedvezőek, már csak a pénzügypolitikában kell "meggyőző" változtatásokat végrehajtani – vélekedik a négy vezető gazdaságkutató. De mik ezek?

A négy nagy gazdaságkutató közösen kiadott közleményében ez áll: “a kedvező középtávú fejlődési kilátások alapján jó esély van arra, hogy a magyar gazdaság viszonylag gyorsan túljut a pénzpiaci krízisen”. Már-már megnyugodnánk, ám gyorsan hozzá is teszik, hogy a krízisből való kilábaláshoz, aminek a jelen pillanatban még nincsen igazán kézzel fogható jele, “meggyőző” változtatásokat kell végrehajtani a pénzügyi politika és irányítás területén, csak így szerezhető vissza ugyanis a befektetői bizalom és a hitelesség.


Biztató reálgazdasági folyamatok

A gazdaságkutatók képviselői megállapították, hogy a javuló nemzetközi gazdasági környezet hatására kedvező jelek tapasztalhatók a reálgazdaságban: az üzleti beruházások élénkülnek, a feldolgozóipari export és termelés gyorsul, a III. negyedévben a GDP már 2,9 százalékkal nőtt és a vállalkozások várakozásai is némileg javulnak. A konjunktúra élénkülése viszont szükségszerűen és előrebecsülhetően átmenetileg felerősítette a folyó fizetési mérleg romlását.

Meggyőző változtatás


Hogy pontosan mit ért az Ecostat, a GKI, a Kopint-Datorg és a Pénzügykutató a “meggyőző változtatásokon”, arra csak abból következtethetünk, hogy a közlemény az elmúlt évek unalomig felemlegetett hibáit sorolja: túlköltekező fiskális politika, követhetetlen – hol erőltetett antiinflációs célokhoz, hol a “kívánatos árfolyamhoz” igazodó, hol meg leértékelő – monetáris politika, majd következésképpen a forint jelentős gyengülése, a kamatok drasztikus emelése és a bizalom elvesztése a magyar állampapírok iránt.
 
Márpedig a legtöbb szakértő szerint – köztük a négy gazdaságkutatóval (lásd elsősorban az államháztartási hiánnyal kapcslatos kutatói előrejelzéseket az Adatbányában) – ezekre a problémákra eddig nem érkeztek megfelelő válaszok. Sőt az utóbbi napok fejleményei inkább azt a látszatot erősítik, hogy a pénzügyi vezetés egyre kevésbé képes kordában tartani a folyamatokat; a legutóbb például Magyarország legnagyobb gazdasági vezetőinek intő szava bizonyult kevésnek a forint árfolyamának terelgetéséhez.


Felemás közös nyilatkozatukban, engesztelésül, a kutatók a gazdaságpolitikában eddig véghez vitt szükséges, ám a jelek szerint nem elégséges intézkedéseket is felemlítik. A reálbérek növekedésének lefékezése mellett még az államháztartás hiányának 2004. évi csökkentését is, ami azért igazán meglepő, mert az egyrészt csak egy terv, másrészt a kutatói prognózisok is messze felülmúlják a kormány által tervezett “ambíciózus” számokat… (lásd még egyszer: Adatbánya, Összesített táblázat a legfrissebb előrejelzésekkel) Így a négyes közös nyilatkozattal a kutatóintézetek mintha belekeveredtek volna az általuk is bírált kommunikációs káoszba.


Szakmailag védhetetlen


Aztán a közös közlemény végére a politika ingoványos területére, az MNB és a kormány, illetve a pénzügyi tárca viszonyához érkezik a gazdaságkutatók gondolatmenete. A pénzpiaci fejlemények kialakulásának egyik okaként említik “a gyakran összehangolatlan és a befektetőkben bizalmatlanságot keltő kommunikációt”, amellyel főleg egymás gyakorlatát kérdőjelezték meg, néha “szakmailag nehezen védhető állításokkal” rontották a gazdaságpolitika és a jegybanki politika hitelességét.


A csatározáshoz időközben már az ellenzék is csatlakozott, gazdasági szakértői jót súgtak, lényegében azt mondják, amit a szakma is képvisel, leöntve a megfelelő politikai mázzal. Ebben csak az a rossz, hogy amint kimondták, a kormány számára ki is iktatták a lehetőségek közül a jó megoldást: Nem vonják vissza a büdzsét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!