Belföld

Nem vonják vissza a büdzsét

Nincs szükség a beterjesztett és a parlament által már részben tárgyalt jövő évi költségvetési törvényjavaslat visszavonására - mondta a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az Országgyűlés által már elfogadott jövő évi költségvetési főbb számok megfelelőek, azokon nem kell változtatni ahhoz, hogy a kormány gazdaságpolitikai céljai megvalósuljanak.

“Jó költségvetés készül, nincs szükség a hiány nagyobb mértékű csökkentésére. A meghatározott hiány következetes betartása a kormány egyértelmű célja.”

Gál J. Zoltán tájékoztatója elején aláhúzta: “egy Magyarország van közös felelősséggel. Nem tűrhető el senkitől, hogy kibújjon e felelősség alól”. Kiemelte: “elég volt a felelőtlen nyilatkozatokból, azokból, amelyek az ország hosszú távú érdekeit veszélyeztetik önös politikai érdekből. Azokból, amelyek a hozzáértés hiányában minden gondot válságnak hisznek”.

A kormányszóvivő bejelentésére gyengült a forint

Pénteken a 16 órára összehívott rendkívüli sajtótájékoztató után gyengülni kezdett a forint a bankközi piacon. A piacon aggodalommal tekintenek a hétfői nap elé, amikor sejthetően folytatódik a forint egy hete tartó vesszőfutása. A sajtótájékoztatótól a piacon költségvetési hiányt csökkentő intézkedéseket remélt a piac, ezért a konferencia bejelentésének hírére 265,50 forintra süllyedt az euró árfolyama. Az intézkedések elmaradása, a költségvetési tervszámok változatlanul hagyása azonban forinteladásra ösztönözte a külföldi befektetőket, akik a viszonylag késői, és pénteki időpont ellenére szép számmal kereskedtek a piacon.
Részleteket itt talál>>

“A pénzpiac érzékeny műszer, nem tűri a kapkodást”

Gál J. Zoltán a gazdasági helyzetet elemezve aláhúzta: a magyar gazdaság erős, megfordult a 2001. elejétől tartó trend. Kifejtette: erősödik a növekedés, bővülnek a beruházások, bővül a foglalkoztatás, javul a költségvetés helyzete, mindez az elmúlt másfél év gazdaságpolitikájának eredménye, e kedvező folyamatok fogják meghatározni a magyar nemzeti valuta jövőjét is.

Gál J. Zoltán kiemelte, “aki a pénzpiacokból von le következtetéseket, annak illik ismernie azok természetét. A pénzpiac olyan érzékeny műszer, amely nem tűri a kapkodást, az erős kilengéseket és mindent felnagyítva jelez”.

Aláhúzta: a kormány egyaránt hibát követne el, ha túlértékelné a pénzpiac jelzéseit, vagy hogyha alulértékelné azokat. A kormány nem követi el ezt a hibát, a miniszterelnök hasonló magatartást vár el a Pénzügyminisztériumtól és a jegybanktól is.

“Aki a költségvetést támadja, az a forintot gyengíti”

A Fidesz legutóbbi nyilatkozatait bírálta a kormányszóvivő. Aláhúzta: “aki most a jövő évi költségvetést támadja, az a magyar forintot gyengíti. Aki a forintot gyengíti, az az országot gyengíti. Aki az országot gyengíti, az legfinomabb szavakkal is csak felelőtlennek nevezhető. Az ellenzék ebben a felelőtlenségben tombol”.

Megjegyezte: az ellenzék összesen 1.600 milliárd forint többletkövetelményt fogalmazott meg a beterjesztett módosító indítványaival, ez a több mint 1.600 milliárd forintos kiadásnövelés 10 százalék fölé tornászta volna fel a költségvetés GDP arányos hiányát.

Karácsonyi nyugalom – a pénzpiacokon is

Végezetül aláhúzta: a kormány senkinek nem engedi elrontani az emberek karácsonyi nyugalmát, miképp nem engedi felpuhítani a 2004-es költségvetést sem. Mindkét szándékkal nagyon határozottan szembeszáll a kormány és ebben partnerek a kormánypárti frakciók is.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az eurózónához való csatlakozás meghirdetett programja hosszú távra is kijelöli a költségvetési hiány csökkentésének ütemét, ez nehéz feladat, de megfelelő elszántsággal teljesíteni fogja a kormány.

Kérdésekre válaszolva elmondta: pénteken a miniszterelnök beszámoltatta a pénzügyminisztert a gazdasági folyamatokról, egyeztetett a jegybank-elnökkel és gazdasági szakemberekkel is. Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéssorozatot tervez a pénzügyminiszter, aláhúzta a kormány számára az államháztartási törvény egyértelműen kijelöli a kereteket, megteremti a lehetőségeket. Egyúttal hangsúlyozta: úgy látja, hogy a pénzpiacok megnyugodtak.

Az ellenzék visszavonná a büdzsét

Az MDF és a Fidesz frakciója a jövő évi költségvetési javaslat visszavonását és átdolgozását kéri a kormánytól, szerintük ugyanis a büdzsé nem tartható. Erről Áder János (Fidesz) és Herényi Károly (MDF) beszélt pénteki közös sajtótájékoztatóján. Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési előterjesztés 255 forintos euróárfolyammal kalkulál. Herényi Károly a 3 százalékos kamatemelésről beszélt. Mindkét ellenzéki frakcióvezető szorgalmazta a szerintük tarthatatlan költségvetési törvényjavaslat kapcsán László Csaba pénzügyminiszter menesztését.

A Fidesz frakcióvezetőjének szavai szerint nemcsak a jövő évi költségvetés, de a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikája is megbukott. Herényi Károly szerint a pénzvilág kormánnyal szembeni bizalomvesztéséhez nagymértékben járult hozzá a kabinet sodródó gazdaságpolitikája, az eladósodás növekedése, az elhibázott döntések.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés három nappal a sarokszámok parlamenti elfogadása után, közvetlenül a zárószavazás előtt, megbukott. “Megrendült a külföldi és belföldi befektetők politikai és gazdasági bizalma” – szögezte le. A politikai bizalom megrendülésének egyik okát a kormány által a független intézményekkel szemben megnyilvánuló politikai támadásokban jelölte meg. A gazdasági bizalom meggyengülését szerinte a kabinet szándékos, a forintot gyengítő politikája és az egymásnak ellentmondó, elhibázott nyilatkozatok okozták. Áder János szerint a kormánynak mindent meg kell tennie ahhoz, hogy a bizalmat visszaszerezze. “A pénzügyminiszter menesztése pedig ehhez nem elegendő” – tette hozzá.

A politikus külföldi lapvéleményekből idézve támasztotta alá azon véleményét, hogy a kormány gazdaságpolitikájára és elhibázott lépéseire gazdasági elemzők is felhívták a figyelmet. Kérdésre válaszolva Herényi Károly leszögezte: ha a kormány visszavonja a költségvetést, és újat terjeszt be, az ellenzék akár a két ünnep között, akár januárban kész az új javaslat tárgyalására.

Nem változnak a sarokszámok

A szocialisták szerint már nem módosulnak a költségvetési sarokszámok, az SZDSZ frakcióvezetője pedig úgy látja: a büdzsével kapcsolatban nincs semmi ok a kapkodásra.

Nem változnak a jövő évi költségvetés sarokszámai – közölte Göndör István az MTI-vel pénteken. “Felelős ellenzéki politikusoktól elvárható, hogy ne keltsenek hisztériát” – fogalmazott Göndör István. Hozzátette: meglepőnek tartja, hogy a büdzsé visszavonását éppen Áder János kéri, akinek a frakciója “egyes költségvetési címekről, annak ötszörösétől a harmincnégyszereséig próbált pénzt elosztani”.

Az államháztartási hiány 3,8 százalékos mértékével, amely a jövő évi költségvetésben szerepel, a jegybank is egyetértett – emlékeztetett a szocialista politikus. A költségvetés komolyabb dolog annál, minthogy pillanatnyi dolgok miatt újat kelljen kidolgozni – tette hozzá Göndör István. “Semmiféle kapkodásnak nincs indoka” – jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke közölte: szívesen meghallgatja az ellenzék javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik