Belföld

Ismét demonstrálnak a békési gazdák

Az idei évben immár negyedik alkalommal, félpályás útlezárással demonstrálnak péntek 10 óra óta a békési gazdák, mert szerintük katasztrófahelyzet van a mezőgazdaságban.

A tüntetésben mintegy 30 erőgép és személygépkocsi vett részt, s a rendőrség által biztosított tüntetés várhatóan 14 óráig tart.


Hanó Miklós, az előző ciklus kisgazda országgyűlési képviselője, a Magyar Kisgazda és Polgári Párt és a Kistermelői Sertéstartók Érdekvédelmi Szervezetének megyei elnöke a 44. számú főút békéscsabai bevezető szakaszánál az MTI-nek elmondta: például az idei aszály csak Békésben 17 milliárd forintos kárt okozott, de ha az egész Alföldet vesszük figyelembe, akkor a kár meghaladja a 100 milliárd forintot. “Ezzel szemben a kormány csak 10 milliárd forintos aszálykár alapot hozott létre, ezért követeljük, hogy azt a tényleges kárfelmérések alapján emeljék fel ezt az alapot 50 milliárd forintra” – tette hozzá.


Hanó Miklós nem ért egyet a kormány agrárhitelezési gyakorlatával sem. Mint mondta a hitelekhez a kormány csak hatvan százalékos garanciát nyújt a gazdáknak, akik azonban nem tudják felvenni a hiteleket, mert már az előző évben is eladósodtak. “A fennmaradó részhez ráadásul az ingatlanjaikat, vagy a földjüket kell fedezetként felajánlaniuk a bankoknak, amelyek – esetleges nemfizetés esetén – lefoglalhatják földjeiket. Miután pedig a bankok külföldi tulajdonban vannak, így kerülhet a magyar föld külföldi kézbe” – szögezte le Hanó Miklós.


A volt kisgazda képviselő szerint a gazdák nem élvezik a gabona magas felvásárlási árait sem, hiszen még augusztusban a döntő többség kénytelen volt 3000 forint/mázsa áron eladni a gabonát, amelyet most 4600 forintért kínálnak a kereskedők. A várható kenyérár-emelésre utalva ezért kiemelte: “Nem a magyar paraszt zsírja fog vastagodni a magas kenyérárakon”. A kisgazda politikus szerint hasonló problémák vannak a sertéshús piacon is, hiszen a felvásárlási ár ismét 200 Ft/ kilogrammra csökkent, s tetézi a bajt, hogy óriási mennyiségben özönlik be külföldről, a szerinte bizonytalan minőségű sertéshús nyesedék.


Hanó Miklós végezetül a baromfi ágazat nehézségeire is felhívta a figyelmet. Mint mondta a baromfitenyésztőknek már több milliárd forinttal tartozik a feldolgozóipar, előfordul, hogy a kistenyésztő kénytelen a napos libát “elgázosítani”.


 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik