Belföld

Európában kevés a bizalom a politikusok iránt

Az európai polgárok többsége nagyobb bizalmat érez az orvosok, a papok, az ügyvédek, mint a politikusok, a nagyvállalati vezetők és az újságírók iránt.

A GfK Piackutató Intézet Ad Hoc Research Worldwide nevű, brüsszeli leányvállalata által koordinált, 21 országban végzett kutatás szerint az észak-európaiak beállítódása az átlagosnál pozitívabb, a közép- és kelet-európaiaké pedig negatívabb. A magyarok kiemelkednek az ügyvédek és a nagyvállalati vezetők kedvező megítélésével.

A szeptember-októberben végzett felmérés során a felnőtt lakosságot több fontos szempontból reprezentáló ezer-ezer embert kérdeztek meg személyesen. Az eredmények tanúsága szerint a politikusok helyzete a legnehezebb, de a menedzserekkel és újságírókkal szemben sem táplál pozitív érzelmeket az európai és észak-amerikai lakosság.

Nyugat-Európában az emberek 32 százaléka hisz valamilyen mértékben az újságírókban, az Egyesült Államokban ez az arány 42 százalék, míg Közép- és Kelet-Európában 58 százalék.

Közép- és Kelet-Európában a megkérdezettek 88 százaléka érez kisebb-nagyobb bizalmatlanságot a politikusok iránt. Hasonló véleményt képvisel közel háromnegyedük a nagyvállalati vezetőkről, és abszolút többség az ügyvédekről.

A nagyvállalati menedzserek megítélése az Egyesült Államokban valamivel jobb, mint Európában: az USA-ban a válaszadók 38 százaléka bízik a cégvezetőkben, míg Nyugat-Európában 32 százalék, Közép- és Kelet-Európában 28 százalék nyilatkozott így.

Magyarországon a közfelfogás eltér a régiótól. Többséget képviselnek (61 százalék) azok, akik tisztelik az ügyvédi tekintélyt. Az orvosok megítélése a válaszadók 77 százalékánál volt pozitív. Kisebb-nagyobb mértékben a megkérdezettek 44 százaléka viseltetik bizalommal a nagyvállalati vezetők iránt, 51 százalék gondolkodik így a papságról, 44 százalék az újságírókról, 22 százalék a politikusokról.

A felmérés adatai szerint tehát a magyarok közül a nyugat- és közép-európai átlagnál – ami 14, illetve 12 százalék – többen hisznek a politikusokban. Magyarországon az átlaghoz képest általában szkeptikusabbak a 30-39 évesek és az alacsony jövedelmű háztartásban élők.

Érdekes trend viszont, hogy a magasabb iskolai végzettségűek körében általában magasabbak a bizalmi indexek, ahogyan a vidéki kisvárosiaknál is. A magyar lakosság különböző csoportjai közül a legalacsonyabb értékelést a háziasszonyok adták a politikusoknak. Az orvosokat az észak-alföldi megyék lakói értékelték a legjobban.

A nemzetközi átlagtól feltűnően eltér a dánok és finnek gondolkodása. Előbbieknél ugyanis 64, utóbbiaknál 50 százalék nyilvánítja ki bizalmát a gazdaság felső vezetői iránt. Más országokhoz képest Dániában a politikusok is jobb megítélés alá esnek, hiszen az ország lakóinak 40 százaléka tartja őket bizalomra méltónak, ha kis mértékben is.

Minden más ország lakóinál bizalmatlanabbak a németek a menedzserekkel és a politika képviselőivel. Mindössze a németek 18 százaléka hisz a nagyvállalatok vezetőiben és 8 százalék a politikusokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik