Belföld

Az EU az exporttámogatások ügyében nem enged

Az amerikai acélipari védővámok péntektől életbe lépett eltörlése után az Európai Unió továbbra is kemény álláspontot tanúsít az adókedvezményeknek álcázott amerikai exporttámogatások ügyében.

Mint Pascal Lamy, az EU kereskedelmi biztosa pénteken Brüsszelben kijelentette: az Egyesült Államoknak a jövő március 1-ig kellene megváltoztatnia az exporttámogatási rendszert, különben életbe lépnek az uniós büntetővámok. Mint mondta, remélik, hogy az amerikai kongresszus haladást ér el a kérdésben.

Az EU először 290 millió eurós büntetővámokat tervez kivetni, majd ez az összeg a jövő áprilistól havonta 27 millió euróval nőne úgy, hogy 2005 márciusára 614 millió eurót érne el. A büntetővámok bizonyos – húsipari termékektől az ékszekereken és textíliákon keresztül az atomerőművekig terjedő – amerikai árukat drágítanának meg az unióban.

Az acélvámok okozta – immár múlt idejű – nézeteltérések mellett az EU és az Egyesült Államok hagyományosan vitázik a mezőgazdasági ártámogatásokról, a génkezelt élelmiszerek kereskedelméről, az Európai Bizottság pedig idén február végére összeállította azoknak az amerikai termékeknek a végleges listáját, amelyekre az EU összesen 4 milliárd dollár értékű büntetővámot vethet ki, válaszul az amerikai cégeknek nyújtott, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által is jogtalannak minősített, adókedvezménynek álcázott exporttámogatásokra. A nagy amerikai cégek exportjukat adóparadicsomokban levő leányvállalataikon keresztül bonyolíthatták, és ezzel adót takaríthattak meg.

A rendszer módosítására már törvényjavaslat van az amerikai kongresszus előtt. Eszerint megszüntetnék az exportáló cégek adókedvezményét, és az így befolyó évi 50 milliárd dollár többletbevételből csökkentenék általában a társasági nyereségadót a feldolgozóiparban 32 százalékra 35 százalékról. A javaslat szerint az exportadó-kedvezményt három év alatt szüntetnék meg, jövőre még kedvezményértékben 80 százaléka meglenne. Ez utóbbi az, ami miatt az EU kevesli az amerikai választ, és egyelőre nem mond le a szankciók alkalmazásáról.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélye alapján az EU elvileg január 1-én kezdhetné a kereskedelmi megtorlást. A WTO előzőleg nemzetközi jogba ütközőnek minősítette az adókedvezményeket tartalmazó amerikai törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik