Belföld

Elfogadták szlovákiában az egységes jövedelemadót

A szlovák parlament 78-54 arányban, négy tartózkodás mellett csütörtökön ismét megszavazta az egységes 19 százalékos jövedelemadót, amelyet jövő év elejétől vezetnek be Szlovákiában.

A törvényhozás ezzel Rudolf Schuster államfő vétóját érvénytelenítette, aki azért akarta megakadályozni a törvény életbeléptét, mert az szerinte nem kedvez az alacsony jövedelműeknek, a nyugdíjasoknak és más, szegényebb sorsúaknak. Jelenleg 10 és 38 százalék közötti a személyi jövedelemadó Szlovákiában, a társasági adó pedig 25 százalékig terjed.


A személyi jövedelmekre és a társasági nyereségre egyaránt vonatkozó egységes, 19 százalékos kulcstól a kormány az adórendszer egyszerűsödését várja, remélve, hogy több lesz a külföldi beruházás és kevesebb az adócsalás, adóelkerülés. Elemzők szerint a parlament döntését bizonyára megfontolja a dél-koreai Hyundai, amikor nemsokára eldönti, Lengyelországba vagy Szlovákiába telepítse-e a tervezett új, 1,1 milliárd eurós költséggel építendő autógyárát.


A szlovák pénzügyminisztérium szerint személyi jövedelemadóból és társasági nyereségadóból jövőre 40,4 milliárd szlovák korona folyhat be, 35 százalékkal kevesebb, mint az idén. A kormány mégis azt tervezi, hogy a közszféra hiánya jövőre a GDP 3,9 százalékára csökken az idei 5 százalékról, mert az egységes adó növeli fogja a beruházási kedvet, és jobban bővül a GDP. A kormány több bevételre számít közvetett adókból is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik