Belföld

Mádlt támogatják a pártok a kettős állampolgárság ügyében

A négy parlamenti párt támogatta a köztársasági elnök állásfoglalását, amely értelmében megkönnyítik a határon túliak magyar állampolgársághoz jutását.

A négy parlamenti párt jó kiindulópontnak tekinti Mádl Ferenc hétfői nyilatkozatát a határon túliak magyar állampolgársági igényéről. A Dávid Ibolya MDF-elnök által kezdeményezett szerdai tanácskozáson kiderült: a köztársasági elnök által általánosságban megfogalmazott alapelvek után még hátravan a konkrét javaslatok kidolgozása. E célból szakértői tárgyalássorozatot indítanak, amelyre a pártok december 10-ig delegálhatnak résztvevőket.

A Fidesz a státustörvény végrehajtását és a határon túli autonómiatörekvések figyelését is politikája fontos pilléreinek tartja azért, hogy az érintettek a szülőföldjükön maradjanak – mondta Bába Iván. Ezzel szemben az MSZP-s Wiener György az állampolgárság amúgy is bonyolult problémáját nem terhelné az autonómia kérdésével. 

Folyamatos lesz a konzultáció a szomszédos országok kormányaival, bár igazán csak a végső eredményről lehet egyeztetni – mondta a kérdéséről Szent-Iványi István. – Az EU-ban az állampolgársági jog nemzeti hatáskör. Más kérdés, hogy melyik országgal tudunk végül megállapodást kötni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik