Belföld

Újabb rekordot ért el az euró

Közép-európai idő szerint csütörtök délután az euró újabb rekordot ért el, ezúttal a New York-i bankközi piacon: 1,2146/dollárig emelkedett, mielőtt kissé visszaesett. Csütörtökön késő délután 1,2083 dollár volt a londoni bankközi piacon.

Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dollárt ért el a közös valuta. Eddigi mélypontja 0,8225 dollár volt, 2000. októberben.

Az utóbbi időben azért döntöget rekordokat – csütörtökön ötödik napja egyvégtében -, mert a piac az amerikai folyómérleg- és költségvetési hiány miatt, valamint az Egyesült Államokat érő terrorfenyegetések miatt leértékeli a dollárt. A távol-keleti befektetők megkezdték az amerikai állampapírok nagyobb arányú eladását.

Az euró annak ellenére erősödik, hogy az Európai Központi Bank a csütörtöki kamatértekezletén a júniusban elért rekordmélységben, 2 százalékon hagyta az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, mivel úgy ítélte meg, hogy az euróövezeti fellendülés még bizonytalan és inflációs veszély nincs, sőt, jövőre a tizenkét hónapra 2 százalék körüli infláció némi csökkenése is várható. A bank megfontolásai között az is szerepelt, hogy jelenleg a kamatemelés fölöslegesen támogatná az euró árfolyamát, és az ártana az euróövezeti fellendülés mostani fő ösztönzőjének, az exportnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik