Belföld

Ausztrália is kiépíti rakétavédelmi-rendszerét

Az ausztrál kormány úgy döntött ő is részt vesz egy, az USA-val közös rakétaelhárító-rendszer kiépítésében. Ez a lépés feszültséget okozhat közte és egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína között.

A bejelentésre szerdán került sor. „Az amerikai elhárító programban való részvétel hosszú távú stratégiai előnyökkel jár” – jelentette ki Alexander Downer, ausztrál külügyminiszter. Az ausztrál-amerikai együttműködés formája még nem meghatározott.

Az ausztrálok mellet Japán is mozgolódik: ők is egy rakétalehárító-rendszer kiépítését tervezik a lator-állam Észak-Koreától érkező fenyegetés elhárításának érdekében. Japán 1998 óta folytat közös kutatásokat a témában Amerikával.

Az amerikai rakétavédelmi-rendszer kiépítése a Kínából, valamint a lator-államokból érkező fenyegetettség csökkentését célozza, bár egyes elemzők szerint a program ellenkező irányba is elsülhet: Kína fokozódó fegyverkezését eredményezheti. A körülbelül húsz rakéta hatástalanítására alkalmas rendszer ugyanis semlegesíti Kína rakétait, amely így esetleg eddigi minőségi fejlesztéseit mennyiségire cserélheti.

Kína attól fél, hogy a védelmi rendszer őt célozza, és hogy Amerika valamint szövetségesei így akarnak védelmet garantálni Tajvannak.

Ezzel szemben Downer ragaszkodik saját indokához: „Szerintem nagyon is logikus, hogy védelmet keresünk, legalább egy meghatározott számú ballisztikus rakétával szemben. Ez csak egy védelmi rendszer a lator-államok ellen…”

Ausztrália már most is működtet egy Amerikával közös földi megfigyelő állomást Pine Gapnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik