Belföld

Tanácsok sikeres EU-pályázatok készítéséhez

Pontokba szedve olvashat arról, mit hol talál az uniós pályázatokkal kapcsolatban: az információszerzéstől a sikeres pályázatig.

Első lépésként utána kell járni, létezik-e olyan aktuális támogatási program, alap, melynek célkitűzései összeegyeztethetőek saját céljainkkal. Ennek felderítésére a Nemzeti fejlesztési terv és EU Támogatások Hivatalának honlapja mellett, nagy segítségünkre lehetnek még a pályázatfigyelő internetes oldalak illetve lapok, valamint a szakintézmények; az egyes minisztériumok erre szakosodott szervezeti egységei és az ország számos pontján megtalálható EU-információs központok.

Ha megtaláltuk azt a támogatási alapot, forrást amelyhez a mi terveink a leginkább illeszkednek a következő szempontokat kell mérlegelnünk:

• Pontosan mi a fejlesztésünk célja?
• Milyen eszközökkel kívánjuk azt megvalósítani?
• Milyen módszerek alkalmazását tekintjük célravezetőnek?
• Siker esetén ki profitál az eredményből?

Erre azért van szükség, hogy az uniós támogatások igényléséhez kötelezően beadandó “logikai mátrixban” a pályázó megfelelőképp le tudja vezetni, hogy a megpályázott program célkitűzéseit az ő projektje milyen konkrét eredményekkel szolgálja.


 Előnyök és buktatók az uniós pályázatokon

 Olvasson el részleteket az alábbi témákról!>>
1. Hogyan induljunk el?
2. Akarunk-e pályázni?
3. Pályázni akarok, hogyan tovább?
4. Ötlet és hozzá illő pályázati kiírás is létezik. Hogyan lesz ebből pályázat?
5. Hogyan találjak partnereket a pályázat elkészítéséhez?
6. Megírta. Hogyan bírálják el?


A pályázat írásakor mindig törekedjünk rövid és tömör megfogalmazásra. A benyújtandó csomag legyen áttekinthető, tartalmilag tagolt és jól kezelhető. Az eredeti és másolati példányok egyenként legyenek lefűzve. Fontos, hogy ügyeljünk a pályázati kiírásban foglaltak pontos betartására, mert az ezektől való legkisebb eltérés is kizáró ok lehet – például a pályázatok leadási határideje, amely percre pontosan értendő (általában nem a postai bélyegző dátumát veszik alapul, hanem a hivatalba történő beérkezését). A pályázati dokumentumokat a megfelelő helyeken, a megfelelő személyek aláírásával kell ellátni. Ezen formai és tartalmi elvárások kiderülnek a pályázati kiírásból, ám ha mégsem lenne egyértelmű, ajánlatos megkeresni a pályáztató hatóság munkatársait, és segítséget kérni.

Érdemes ellenőrizni, hogy a megbízó szervezet beleesik-e a támogatásra jogosultak körébe. Gyakoriak például a csak önkormányzatoknak és/vagy nonprofit szervezeteknek szóló pályázatok. Ha több szervezet tervez együtt megvalósítani egy projektet, azoknál a jogosultságot külön-külön meg kell vizsgálni. A pályázók bemutatásánál érdemes azokra az elemekre koncentrálni, amik az értékelésnél esetleg előnyt jelenthetnek. Erre vonatkozóan is többnyire találhatunk irányelveket a pályázati kiírásban.

Ha végig gondoltuk, hogy a tervezett tevékenység megfelel-e a program által támogatottnak, ne próbáljuk meg a projekt leírásába minden áron belesűríteni a program célkitűzéseinek teljes skáláját, mert egyrészt hiteltelenné, másrészt semmitmondóvá válhat a pályázatunk. Legyen kevesebb, de konkrét cél, jól körülhatárolt célcsoporttal és lehetőleg mérhető eredményekkel.



A költségvetés a projekt egyik legérzékenyebb pontja. Csak olyasmire kérjünk támogatást, amire a terv megvalósításához feltétlenül szükség van. Reális árakon, reális bérekkel számoljunk. Nem érdemes megpróbálni minden áron kitölteni a pályázható keretösszegeket. A költségvetésre vonatkozó szabályok betartása és annak belső számszaki konzisztenciája különösen fontos, például a pályázati felhívások legtöbbször korlátokat határoznak meg a költségtípusok arányaira vonatkozóan.

Mindig hagyjunk elég időt a munka lezárására, az ellenőrzésre, és a végső simításokra. A tapasztalatok szerint, az esetek többségében az ilyenkor felmerülő problémák érdemi kezelése döntő lehet egy pályázat eredményére nézve.

A pályázat minőségét nem árt tesztelni. Ha egy külső fél számára is átlátható, célravezető és még fel is kelti az érdeklődését, valószínű, hogy valami jót hoztunk létre. S ne feledjük, ha az első körben nem is nyertünk, mindig van második kör is a pályázat beadására.

Mi kell a pályázathoz?

A csatolandó mellékletek listájának meghatározása az egyes irányító hatóságok, szaktárcák feladata, de várhatóan nem fog jelentősen eltérni a hasonló pályázati rendszerekben jelenleg alkalmazott gyakorlattól. Az alábbi felsorolásban találhatók az ajánlott dokumentumok.

• aláírási címpéldány
• jogi státusz igazolása
• előző évi pénzügyi beszámolók
• a saját forrás és az egyéb finanszírozási források rendelkezésre állását igazoló dokumentumok
• háttértanulmányok (üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés, környezeti hatástanulmány, műszaki tervek)
• hatósági engedélyek
• lefolytatott feltételes közbeszerzési eljárás dokumentumai
• tulajdoni lap
• a megvalósításban résztvevő szakemberek önéletrajza
• referenciák
• a partnerekkel illetve a lakossággal történt egyeztetések dokumentumai


Forrás: www.nfh.hu 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik