Belföld

Romániai Sapientia egyetem: verekedés miatt elmarasztalt oktatók

Elmarasztalásban részesítették Tánczos Vilmost és Xantus Gábort, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatóit az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői, miután Xantus azzal vádolta kollégáját, hogy tettlegesen bántalmazta őt.

A vita néhány héttel ezelőtt az intézmény rektori irodájában robbant ki egy szakmai megbeszélésen, amelyen a két oktató Szilágyi Pál rektor jelenlétében a Magyarországról vásárolt 114 ezer euró értékű fotó- és filmstúdió elhelyezéséről tárgyalt.

Xantus, az idén indult fotó-, filmművészet és médiaszak egyik megbízott vezetője a Sapientia Kutatási Programok Intézete által használt egyik terembe helyezte el volna a felszerelést, ezzel szemben Tánczos Vilmos, az intézet igazgatója és az egyetem megbízott rektorhelyettese más termet szemelt ki a majdani stúdiónak.

Xantus vallomása szerint kollégája lábbal és ököllel támadt rá a rektori irodában, ezért négy termen keresztül kényszerült menekülni előle. Tánczos Vilmos ugyanakkor tagadja, hogy testi vagy szóbeli inzultus történt volna. Az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány kuratóriumához intézett levelében elismeri, hogy indulatba jött a vita során, fel is ugrott azzal a szándékkal, hogy Xantus Gábort “kikergesse” az irodából és az egész épületből.

A kuratórium – tekintettel arra, hogy Tánczos Vilmos éppen ennek a testületnek az alelnöke – az ügy kivizsgálását az egyetemet alapító erdélyi magyar történelmi egyházak közgyűlésének hatáskörébe utalta át.

Az egyházfők elmarasztalásban részesítették mindkét oktatót. Azt javasolták az alapítvány kuratóriumának és az egyetem szenátusának, hogy Tánczos Vilmost mentse fel a kuratóriumban betöltött alelnöki tisztségéből, és hívja vissza a megbízott rektorhelyettesei funkciójából.

Romániai magyar források szerint a viszály hátterében az áll, hogy az új szak két megbízott vezetője, Xantus Gábor és Pethő Ágnes (Tánczos Vilmos felesége) között szakmai vita folyik. Míg Xantus a filmes-televíziós gyakorlati oktatásra helyezné a hangsúlyt, addig Pethő az elméleti képzés irányába fejlesztené a szakot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik