Belföld

Offenzíva a kéretlen levelek ellen

A számítástechnikai iparággal és a különböző kormányokkal összefogva felveszi a kesztyűt a spammerek ellen a Microsoft. A cél: megállítani a felhasználókat bosszantó kéretlen levelek (spam) áradatát, mivel az az elektronikus levelezésben rejlő korlátlan lehetőségek értékét jelentősen rombolja, és csökkenti a technológiába vetett bizalmat.

„Becslések szerint a napjainkban küldött elektronikus levelek közel fele spam. Ez egyrészről súlyosan túlterheli a hálózatokat, másrészről világszerte rengeteg időt, pénzt és erőforrást von el a magánszemélyek és a vállalkozások hasznos tevékenységétől” – indokolja Papp István, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere a spam elleni egyre határozottabb fellépés jelentőségét.

„A Microsoft abból a meggyőződéséből kiindulva cselekszik, hogy csak összehangolt erőfeszítéssel juthatunk el célunkhoz, és az oda vezető úton a technológiai megoldásokon kívül komoly szerep hárul az iparági önszabályozásra, a felhasználók tájékoztatására, a jó törvénykezésre és a törvénysértő spammerek elleni célzott bűnüldözési és igazságszolgáltatási fellépésre is” – mondja a termékmenedzser. Hangsúlyozza, a kéretlen levelek mennyisége gyorsan és nagymértékben csökkenthető, a megoldás felelősségének súlyából egyforma teher jut a számítástechnikai ágazatra és az államok vezetőire. Az államigazgatás és a technológiai iparág együttműködése révén helyreállítható az embereknek az elektronikus levelezés megbízhatóságába és hatékonyságába vetett bizalma.

Technológia

Az iparág egyik feladata, hogy fokozza a szűrőknek a hasznos levelek és a spam megkülönböztetésére való képességét. A szoftvervállalat több millió dollárt költ olyan kutatás-fejlesztésre, ami a spam elleni technika hatékonyságát javítja. Papp István megemlíti, hogy a Microsoftnak a szűrőtechnológiák kialakítására fordított beruházásai mára konkrét eredményeket is hoztak: innovatív megoldások érhetők el például az MSN, a Microsoft Outlook és az Exchange új verziójában.

Önszabályozás

A Microsoft és partnerei (például az AOL, az EarthLink, a Yahoo!, a Comcast és a British Telecom) közös munka keretében különféle megoldások kialakításán dolgoznak, melyek köre a technológiától kezdve az információ-megosztáson keresztül, a tájékoztatási erőfeszítések összehangolásáig terjed. A Microsoft az iparág önszabályozási feltételeinek megteremtése érdekében támogatja egy vagy több nemzetközi, a megbízhatóságot igazoló hatóság felállítását, melyek ösztönzők lehetnek az iparág elfogadott gyakorlatának kialakításában, valamint tanúsítás-szolgáltatóként, illetve a felek közötti vitás kérdések rendezőjeként tevékenykedhetnek.

Törvényhozás

„Az önszabályozást, a bűnüldöző szervek fellépését és a technológiai erőfeszítéseket szigorú törvényekkel kell kiegészíteni, amelyek tiltják a csaló és megtévesztő kéretlen levelezési tevékenységet, jogokkal ruházzák fel a fogyasztókat, mégsem fenyegetik a jogszerű elektronikus kereskedelmet” – mondja Papp István, aki szerint biztató jel, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is fokozódott a törvénykezési aktivitás a spamek ellen.

A felhasználók tájékoztatása

A Microsoft saját erőforrásai és iparági partnerei bevonásával folyamatosan igyekszik tájékoztatni felhasználóit a kéretlen levelekkel szembeni hatékony fellépés technikáiról. Azoknak, akik jobban meg szeretnék érteni, miként állhatják útját a kéretlen leveleknek, a termékmenedzser azt ajánlja, látogassanak el a http://www.microsoft.com/spam webhelyre, ahol hasznos tanácsokhoz és információkhoz juthatnak.

Bűnüldözés és igazságszolgáltatás

„A legnagyobb károkat okozó spammerek ellen már megindultak az első perek is” – említi a termékmenedzser. A kéretlen levelekből profitáló személyekkel folytatott macska-egér játék részeként a Microsoft határozottan el fog járni annak érdekében, hogy a világ minden táján agresszív és új alapokon nyugvó jogi eljárások induljanak.

Kapcsolódó weboldal:
Microsoft Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik