Belföld

Gyorsult az euróövezet GDP-növekedése

Az euróövezeti gazdaságok GDP-je átlagosan 0,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben - közölték az EU statisztikai hivatalában második becslésként. A növekedés a leggyorsabb volt egy éven belül.

A november 14-én kiadott első becslés szerint is 0,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben az euróövezeti GDP, és 0,3 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévit.

A harmadik negyedévben az export vezette a föllendülést az euróövezetben, 2,2 százalékos többlettel az előző negyedhez képest – az import 0,4 százalékkal csökkent -, miközben a lakossági fogyasztás stagnált és a beruházások 0,5 százalékkal csökkentek, a javulás további bizonytalanságára utalva.

Az euróövezetben a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tagországok hazai összterméke átlagosan az előző negyedhez képest, és 0,1 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, az ugyancsak szerdán kiadott módosítás szerint. Az első negyedévben az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az átlag szintjén, és az összesített GDP-jük 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A harmadik negyedben Németország és Franciaország már nem fékezett: az EU statisztikai hivatalának adatai szerint Németországban 0,2 százalékos volt a növekedés az előző negyedhez képest, Franciaországban pedig 0,4 százalékos GDP-többletet mértek a második negyedévi 0,3 százalékos visszaesés után.

A javulás messze elmarad az amerikai ütemtől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik