Belföld

Fitch: nem hitelkockázati, hanem árfolyamválság van a magyar piacon

A magyar piacokon most zajló folyamat nem hitelkockázati, hanem árfolyamválságot tükröz - mondta szerdán az egyetlen, Magyarországra negatív kilátást érvényben tartó nemzetközi hitelminősítő egyik illetékes vezető elemzője, aki szerint "van visszaút a konvergenciához".

A Fitch Ratings, a nemzetközi hitelminősítő ipar európai központja a nyáron rontotta stabilról negatívra a hosszú távú magyar kül- és forintadósság egyébként elsőrendű befektetői “A mínusz”, illetve “A plusz” besorolásának kilátását, a jelentős ikerdeficitre, a makro-egyensúlytalanságokra és a gazdaságpolitikai következetlenségekre hivatkozva.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard and Poor,s és a Moody,s Investors Service egyaránt stabil kilátással tartja nyilván a magyar adósságot. Ed Parker, a Fitch Ratings szuverén minősítésekért felelős igazgatója szerdán Londonban az MTI-nek azt mondta: pontosan a Fitch által nyáron megfogalmazott aggályok öntötték most el a piacot is.

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy a piaci fejlemények közelebb hozták-e a magyar besorolás esetleges tényleges visszaminősítését, Parker kitérően csak annyit mondott: a folytatódó bizonytalanságok miatt a cég egyelőre helyesnek tartja a negatív kilátás fenntartását.

Arra a kérdésre, hogy a cég elvégezte-e már a magyar gazdaság nemrégiben kilátásba helyezett helyszíni vizsgálatát, az igazgató elmondta, hogy a Fitch szakértői éppen a múlt héten jártak Magyarországon, és tájékozódtak pénzügyi illetékeseknél. A magyar besorolás felülvizsgálata ennek alapján jelenleg folyik – mondta, de a várható jelentés elkészültének időpontjáról nem kívánt nyilatkozni.

Parker szerint azonban a Fitch nem küladósi kockázati, hanem árfolyamválságnak tekinti a jelenlegi magyar piaci fejleményeket. Ezt egyértelműen alátámasztja, hogy a forintárfolyam gyengülése és a forintkötvények hozamának emelkedése közepette a magyar devizakötvények kockázati hozamfelára stabil maradt, jelezve, hogy a befektetők nem aggódnak a magyar (külső) fizetőképesség miatt.

Parker szerint vannak “tétova jelei” a javulásnak az alapfolyamatokban, a költségvetést valamelyest megszigorították, és “van visszaút Magyarország számára az EU- és euróövezeti konvergenciához”. Ez azonban nem könnyű, és megvan a kockázata annak, hogy a “kisiklott” konvergencia-folyamat bizonyos ideig így is marad.

Arra a kérdésre, hogy a Fitch szerint a magyar gazdaság milyen mértékben tért le a konvergencia-pályáról, Ed Parker “visszaesésnek” nevezte a jelenlegi helyzetet. Egyelőre bizonytalan, hogy Magyarország milyen gyorsan, és milyen áron tud visszakerülni erre a pályára – mondta.

Hozzátette azonban, hogy a hosszú távú kilátások továbbra is jók, a reálgazdaság meglehetősen erős, és a Fitch arra számít, hogy a reáljövedelmek gyorsabban fognak nőni az uniós ütemnél, lehetővé téve a további lassú felzárkózást az EU-hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik