Belföld

Az Európai Bizottság rossz szemmel nézi a PSZÁF átszervezését

Az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja a múlt héten a magyar pénzügyminiszterhez intézett levelében aggodalmának adott hangot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tervezett átszervezése miatt - erősítette meg szerdán az MTI érdeklődésére a biztos szóvivője.

Jonathan Todd tájékoztatása szerint Frits Bolkestein a magyar pénzügyminiszter nem sokkal korábban hozzá intézett levelére válaszolt, vagyis fenntartásainak nem saját kezdeményezése alapján adott hangot.

A levélben László Csaba emlékeztetett arra, hogy a bizottság már 2001-ben vizsgálta a PSZÁF tevékenységét, és akkor arra a következtetésre jutott, hogy az intézmény működése megfelel a hatékony pénzügyi felügyelet nemzetközileg elfogadott normáinak.

Az utóbbi néhány hónapban a tőkepiacokon olyan fejlemények következtek be, amelyek kétségeket ébreszthetnek a befektetőkben e piacok stabilitása és integritása iránt. A pénzintézetekre vonatkozó jogi szabályozásban Magyarországon tervezett változtatások a későbbi hasonló problémák megelőzését szolgálják, s ezek részét képezik a PSZÁF státusának módosítására tett javaslatok is – írta levelében a miniszter.

Ez utóbbiak célja a felügyelet átláthatóságának és elszámoltathatóságának a növelése, valamint függetlenségének megtartása és megerősítése – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a tervezett változtatások teljes mértékben megfelelnek az e területeken érvényesülő uniós követelményeknek.

A tájékoztatás vételét nyugtázó, november 24-iki válaszában azonban Bolkestein éppen a felügyelet függetlenségének fennmaradásával kapcsolatban fogalmazott meg aggodalmakat. Konkrétan azt említette meg, hogy a törvénytervezet szövegének vonatkozó részéből – a dolgok akkori állása szerint – kimaradt volna a hatályos törvénynek az a kitétele, amely szerint az intézmény felügyelő “bizottsága nem fogad el semmilyen utasítást feladatainak és kötelességeinek teljesítését illetően”.

Aggályosnak tartotta emellett, hogy a tervezet értelmében a pénzügyminiszter egy sor konkrét területen olyan új jogosítványokat kapna, amelyek közvetlenül csorbíthatják a felügyelet tevékenységének függetlenségét.

László Csaba két nappal később újabb levélben válaszolt ezekre az aggodalmakra, s tájékoztatta a biztost, hogy időközben – országgyűlési képviselők kezdeményezésére – az általa említett módosításokat is módosították a tervezetben. Egyrészt az említett cikket kiegészítenék azzal a mondattal, amely szerint a felügyelet “nem fogadhat el semmilyen utasítást a törvényben meghatározott illetékességi körén belül”. Másrészt módosító javaslatok érkeztek a Bolkestein által kifogásolt másik szövegrészre is.

A szóvivő tájékoztatása szerint a bizottság tanulmányozza a javaslatokat. Balázs Péter, Magyarország brüsszeli EU-képviseletének vezetője kedden felkereste a biztost, s megállapodtak abban, hogy a magyar hatóságok eljuttatják a bizottsághoz a legutóbbi módosítási javaslatok angol fordítását. Ezt követően a bizottság pénzügyi szolgálata és a magyar pénzügyminisztérium szakértői szintű egyeztetést tart – fűzte hozzá Jonathan Todd.

Mint mondta, biztos benne, hogy a minisztérium minden tőle telhetőt meg fog tenni a bizottság részéről felvetett aggodalmak eloszlatása érdekében. Szerinte ebből a szempontból esetleg már az is kielégítőnek bizonyulhat, ha magyar részről pontosan meg tudják világítani a módosítások várható kihatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik