Belföld

Mádl szerint jogszerű a kettős állampolgárság

A magyar állampolgárság megszerzésének egyszerűsítése a szerbiai és horvátországi magyaroknak „nem ütközik kényszerítő jogi akadályba sem a magyar alkotmány, sem a nemzetközi és az európai jog alapján" – hangzik a köztársasági elnök állásfoglalása.

Mádl Ferenc ezt azt követően közölte, hogy elkészült az a jelentés, amelyet neves, a nemzetközi és az európai jogot, valamint az alkotmányjogot kiválóan ismerő jogtudósok készítettek a köztársasági elnök felkérésére – írja a Népszabadság. A jelentés értelmében a jog szempontjából nem kizárt az állampolgárság kérelemre történő megadása magyarországi letelepedési engedély és áttelepülés nélkül azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiknek a felmenője magyar állampolgár volt, és alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven vizsgát tesznek.

A kérdés rendkívüli fontosságára való tekintettel a köztársasági elnök azt javasolta, hogy belátható időn belül hívják össze a MÁÉRT ülését, s azon a magyar parlamenti pártok, valamint a határon túli szervezetek képviselői vitassák meg az új helyzetet – áll a lap címoldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik