Belföld

László Csaba rugalmasabb árfolyampolitikát akar?

A Citigroup interpretációja szerint a pénzügyminiszter a jelenlegi árfolyam politika felülvizsgálatának lehetőségére utalt egy hétfői, befektetési bankok képviselőivel elköltött ebéden. A befektetési bank úgy véli, hogy ennek szerepe lehetett a forint hétfő délután óta felerősödő gyengülésében.

Egy, a Citigroup által szervezett üzleti ebéden a pénzügyminiszter utalt arra a lehetőségre, amely szerint a pénzügyi vezetés az ERM-II-be rugalmasabb árfolyamrendszerrel kíván belépni, amennyiben a jelenleg megcélzott 250-260 forintos euró árfolyam a piaci zavarok folytatódásához vezet – derül ki a befektetési bank által az ebéden elhangzottakról készült elemzésből. László Csaba a Citigroup összefoglalója szerint az ebéden elmondta, hogy a fiskális politika erőfeszítései ellenére a folyó fizetési mérleg hiánya várhatóan nem mutat mérséklődést a jövő év közepéig, s a teljes jövő évi hiány 500 millió euróval haladhatja meg az idei évre várt szintet. A jegybank az idei évre 8,6 százalékos GDP arányos fizetési mérleg hiányt prognosztizál.


A pénzügyminiszter a Citigroup interpretációja szerint utalt arra is, hogy a gyengébb forint inflációgerjesztő hatása a jegybank félelmeinél csekélyebb mértékű. A pénzügyminiszter utalt rá, hogy amennyiben a jelenlegi stratégia nem működik, egy ponton túl a pénzügyi vezetés nagyobb rugalmasságú árfolyam politikát enged meg. A Citigroup meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja elemzésében, hogy a jegybank és a pénzügyi tárca képviselői pénteken, a kamatemelés után egyeztetésekbe kezdtek arról, hogy milyen lehetőségei és hatásai lennének egy rugalmasabb árfolyam politikának.


A Citigroup álláspontja szerint a pénteki 300 bázispontos kamatemelés jól mutatja, hogy milyen költségekkel jár egy, a piac által nem elfogadott árfolyam politika folytatatása. Az, hogy a forint a kamatemelést követően – némi megtorpanás után – tovább gyengült felveti annak kérdését, hogy vajon a további kamatemelés megfelelő válasz lenne-e a jelenlegi problémára. A jegybank és a pénzügyi tárca nyáron kötött kompromisszuma azon alapult, hogy az euró/forint árfolyamcél köré hiteles árfolyam politikai stratégia építhető, s ez a hitelesség – önbeteljesítő jóslatként – segít az árfolyamcél, s ezen keresztül az inflációs cél elérésében.


Más szavakkal megfogalmazva: a pénzügyi vezetés arra számított, hogy a piac elhiszi az összesen 300 bázispontos nyári kamatemelés átmeneti voltát, s fokozatosan csökkenő kamatokra számít a piaci hangulat megnyugvása után – áll a befektetési bank elemzésében. A Citigroup helyzetértékelése szerint valójában azonban a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen duzzadt azóta, s részben ennek nyomán a magyar eszközök iránt megnyilvánuló külföldi érdeklődés csökkent, így a korábban az inflációs célhoz rendelt árfolyamsáv egyre nehezebben tarthatóvá vált. A Citigroup szerint így a kialakult helyzet lehetséges megoldása lehet egy gyengébb árfolyam mellett kialakuló alacsonyabb kamatszint.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik