Belföld

László cáfolja, hogy az antiinflációs célokat megkérdőjelezte volna

László Csaba pénzügyminiszter határozottan visszautasít minden olyan feltételezést, ami arról szól, hogy Londonban az antiinflációs célok megkérdőjelezéséről beszélt volna - tudatta a Pénzügyminisztérium.

László Csaba kijelentette: sem az árfolyamrendszer esetleges megváltoztatásáról, sem a forint kurzusának elengedéséről nem beszélt tegnap az angol fővárosban. A befektetőkkel folytatott megbeszélésen kérdésekre válaszolva a miniszter elismerte, hogy a 250-260 forint/eurós árfolyam, mint kívánatos cél, folyamatos kommunikálásával a forint árfolyamsávja túlságosan merevvé vált, ami hozzájárulhatott a spekulánsok érdeklődésének felkeltéséhez – írja a minisztériumi közlemény.

A pénzügyminiszter megerősítette Járai Zsigmond jegybankelnök múlt pénteki kijelentését, miszerint a sávhatárokat a korábbiaknál némiképp rugalmasabban kell kezelni. Ebben a megközelítésben a rugalmasság azt jelenti, hogy elkerülendő egy teljesen automatikus, emiatt könnyen kijátszható árfolyamsáv.


A forintárfolyam megindult gyengülése kedvezőtlenül hat a magyar gazdaságra. Az árfolyam korábban kialakult átlagos szintje összhangban van a gazdaság hosszú távú fejlődésével. Gyorsult az export, az ipari termelés, és a GDP növekedése. A fizetési mérleg egyensúlyának javulásához nincs szükség a gyengébb árfolyamra, amely viszont veszélyezteti az inflációs célok elérését.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik