Belföld

Fellendülőben az EU és India gazdasági kapcsolatai

Az Európai Unió és India kereskedelmi forgalma 2008-ig 50 milliárd euróra ugrik. A hétvégén Új Delhiben aláírt egyezmény megduplázza a két piac kereskedelmi forgalmát.

A negyedik EU-India csúcsértekezlet elsődleges célja a szeptemberben megromlott kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok helyrehozatala volt. A szeptemberi cancuni kereskedelmi tárgyalások során India támogatta a fejlődő országok G20-as csoportját abban, hogy kiszorítsák piacukról az Európai Uniót.

A felek most abban egyeztek meg, hogy mindkét oldalon 14 millió eurós befektetés-ösztönző programot indítanak a protekcionizmus felszámolása,valamint a gazdasági együttműködés támogatása érdekében.

Az indiai termékeket illetően az Európai Unió a világ egyik legnyitottabb piaca. Az EU összesen 10 300 féle vámilletéket alkalmaz, India esetében 9 100 vámilleték jelentősen csökkentett arányú, illetőleg az indiai termékek teljes illetékmentességet élveznek mondta Chris Patten külügyi biztos egy EU-India üzleti csúcsértekezleten, hozzátéve: Az Indiába irányuló európai export ugyanakkor korántsem kap ilyen szabad utat.

India nehézkes üzleti partnerként híresült el, s ezt elsősorban vámilletékeinek köszönheti, amelyek a nemzetközi szinthez képest még mindig túlságosan magasak.

Az indiai vezetés 250 millió eurót ígért a Galileo programban való részvételre, a polgári igények kielégítését szolgáló navigációs rendszer kifejlesztésére. Ezzel az indiai hozzájárulás jelentősen felülmúlja a kínai mértékét (167 millió euró). Kínát India veszélyes riválisnak tartja a nyugati tőkéért folytatott küzdelemben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik