Belföld

4,4 százalékkal nőttek a beruházások

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2003 harmadik negyedévében korrekciók nélkül 4,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,7 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH előzetes adatokon alapuló közlése szerint a beruházások értéke folyó áron 875 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. Az első háromnegyed évben a beruházások volumene 2,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az idén a második negyedévben a beruházások volumene 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévit 0,9 százalékkal haladta meg.

Tavaly a harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene korrekciók nélkül 5,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A beruházási tevékenység idei harmadik negyedévi 4,4 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezés-beruházások 16,9 százalékkal emelkedtek, az építési beruházások 3,8 százalékkal csökkentek.

Az összes beruházás negyedét adó feldolgozóiparban 26,7 százalékos bővülést regisztráltak, ezen belül is a vegyipari ágazatok, valamint a villamos gép, műszer gyártásának beruházása volt kiemelkedő. A KSH jelentése szerint a növekedés összefügg azzal is, hogy az elmúlt év azonos időszakában jelentős csökkenés volt ebben a nemzetgazdasági ágban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik