Belföld

Befektetési lehetőségek Kolozsváron és környékén

Bár Kolozsvár polgármestere a befektetők számára ellenséges légkört teremtett, a város és a megye román üzleti köreinek sikerült ezt ellensúlyozniuk a hétvégén e helyen rendezett üzletember-találkozón - mondta hétfőn Halász János, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) romániai hálózatának vezetője.

Halász János elmondta: az a kolozsvári román üzletember-csoport kezdeményezte ezt az összejövetelt, amely élvezi a megyei prefektúra és a megyei kamara támogatását. Így ezt az eseményt az ITDH a Kolozs Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamarával közösen szervezte meg. Magyarországról egyebek között olyan vállalatok képviseltették magukat, mint a Véka96 Malomipari Kft., a Turizmus Rt., a Vidra Kft., a Pont Kft., a Török Kulcsszervíz Egyéni cég, a Public Policy Consulting, a Danubius Hotels Group, az Alukonstrukt Rt., az Eurobus Invest, a Mol Románia és a Vegyépszer.

Halász emlékeztetett: Gheorghe Funar kolozsvári polgármester az utóbbi években keresztülhúzta számos román és magyar befektető terveit, így gáncsot vetett az egyébként már jelenlévő MOL befektetési törekvéseinek is. A Coca-Cola cég az ellenséges légkör miatt lemondott arról, hogy itt építse fel gyárát. A “Partnerség Európáért” jelszó jegyében tartott rendezvénynek éppen az volt a célja, hogy bemutassa Kolozsvár másik, üzleti szempontból barátságos arcát, a még kihasználatlan üzleti lehetőségeket. Hiszen Magyarország a legnagyobb befektető Kolozs megyében és a városban, Románia hetedik legnagyobb kereskedelmi és első számú turisztikai partnere – fejtette ki Halász János.

A megyei kamara nevében Péter Pál alelnök tartott előadást. A megyei önkormányzat elképzeléseit, elsősorban a hétmillió eurós befektetési projektet jelentő hatalmas kolozsvári ipari parkot Kerekes Sándor alelnök mutatta be. A várost Boros János magyar alpolgármester képviselte. Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul is felszólalt. Kolozsvári magyar ügyvédek felvázolták a jogi környezetet és az ügyvédi szolgáltatási lehetőségeket, s bemutatkozott az a magyar nyelvű pályázatfigyelő információs rendszer, amelyet a Babes-Bolyai Tudományegyetem köré tömörülő szakemberek hoztak létre.

Kolozs megyében főleg a tudásalapú technológiai és ipari lehetőségeket lehet kiaknázni, hiszen Kolozsvár, mint egyetemi város 64 ezer diák oktatását biztosítja. Ez az elektronika, az informatika és a korszerű feldolgozóipar számára óriási szellemi potenciált jelent. A környéken bőven van építőanyag, nem hiányoznak az ásványi kincsek és a bányák. Hagyományosan fejlett e helyen az élelmiszeripar, a gépgyártás, a könnyűipar.

A város északi részén halad majd a tervezett észak-erdélyi autópálya, amely nagyszabású infrastruktúra-fejlesztést von maga után. Az önkormányzat tulajdonában lévő Tetarom ipari park húsz hektárnyi területén már konkrét projekt alapján épülnek a külföldi befektetőket befogadó bázisok, további harminc hektár áll rendelkezésre a fejlesztésekre – mondta Halász János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik