Belföld

Házimozi – elölről vagy hátulról?

Az egyre divatosabb és olcsóbb házimozi-rendszerek kiépítésénél számos szempontot kell mérlegelnie a vásárlónak. Az első kérdés: tévé vagy projektor?

Otthoni “videószobájuk” kialakításához a házimozi szerelmesei több megoldás közül választhatnak. Árban is nagyon széles a skála, s ezzel együtt jó pár technikai megoldás (többféle kompromisszum) közül lehet választani.


Házimozi – elölről vagy hátulról? 1


A képet két módon állíthatjuk elő. A hagyományos, úgynevezett hátulról vetítő televíziók (HVTV) mellett – amelynek elsősorban a képméret tekintetében vannak korlátai – egyre nagyobb szeletet szakítanak ki a piacból a projektorok.


Ha a “filmszoba” elég nagy, s lehetővé teszi az akár két és fél méteres képátlójú vetítő elhelyezését, akkor egyértelműen az utóbbi, hatásosabb moziélményt nyújtó megoldás a vonzóbb.

Házimozi projektor – vagy óriás képernyős tévé?

Egy fullextrás házimozi projektor – amely ekkora méretű képet képes előállítani – árban ugyanis sokkal kedvezőbb, mint egy ugyanekkora tévé, amely már kezelni tudja a jövő technológiáját, a digitális tévészabványt (HDTV) is.

A 104-135 centis készülékek ára ugyan jóval 1 millió forint alá ment már, ezek azonban képfelbontásban és minőségben meg sem közelítik az igazán korszerű masinákat. Egy kiváló képminőségű, 16:9-es képformátumú, 127 centis képátlójú, hátulról vetítős Sony LCD TV jóval költségesebb, akár a fentiek duplájába is kerülhet.

Ebben az esetben már anyagilag is jobban járunk, ha az azonos minőségű kép előállítására alkalmas Sony projektort választjuk, a maradék pénzből ugyanis telik a mindentudó motoros vetítővászonra és árnyékolókra. A példa alapján jól érzékelhető, hogy közel azonos befektetésből a projektor sokkal moziszerűbb élményt ad – egy jobb HVTV árának megfelelő összegért négyszer akkora képet kapunk -, ráadásul sokoldalúbban, akár hagyományos célokra is használható.

 Házimozimérleg

HVTV rendszer
Előnyök
• Hosszabb élettartam
• Tökéletesen fekete színek
• Kiváló kontraszt
• Teljesen zajmentes
Hátrányok
• Kisebb méretű kép
• A modern készülékek nagyon drágák
• Nagy helyigény
Projektoros rendszer
Előnyök
• Akár 2,5 méteres átmérőjű kép vetíthető
• Széles körű használhatóság
• Viszonylag alacsonyabb ár
Hátrányok
• A fekete szín csak sötétített teremben tökéletes
• Diszkrét háttérzaj
• Rövidebb élettartam, drága izzó

Nagy az árharc a piacon

Karácsony közeledtével a gyártók sem tétlenkednek. Az újabb készülékek ára meredeken esett, így a házimozi projektorok félmillió forint körüli kategóriájában egyre bővül a választék. A Mitsubishi HC3 jelű projektora mindössze 2,7 kilogramm, felbontása 960×540 pixel. A gyári adatok szerint a kontraszt aránya 500:1, vagyis a félmillió forintos készülék jó minőségű képet állít elő, ám semmivel nem emelkedik ki az átlagból.


A házimozi esetében nagyon fontos technikai adat a zajkibocsátás, hiszen meglehetősen illúzióromboló, hogy miközben a Matrix 5.1-es dts hangzását próbáljuk élvezni, addig felülről nemcsak az elsuhanó lövedék hangját halljuk, de folyamatosan surrog a fülünkbe a projektor részeként működő kis ventilátor is. A Sanyo PLV-Z2 felbontása 1280×720, s zajkibocsátása mindössze 24 decibel.

A vetítő lencséje manuálisan állítható függőleges és vízszintes irányban, így anélkül alakítható ki a megfelelő vetítési pozíció, hogy a képet digitálisan kellene “manipulálni”. A Sony két új vetítőjében is alkalmazta a cég új technológiáját, a Cinema Black Pro-t, amely a magas kontraszt arányt hivatott segíteni, ez ugyanis elengedhetetlen a jó képminőséghez. Az Epson által jegyzett EMP-TW10 típusú készülék 1000 lumenes fényerővel és 700:1 kontrasztjával az egyik legolcsóbb kategóriát képviseli. A színhűségről ez esetben a cég által fejlesztett Automatic Cinema Filter funkció gondoskodik.

A házimozizás társasági élmény

A projektorral vászonra vetített kép sokkal szélesebb szögből élvezhető. Igazán jó minőségű vásznat használva a kép kontrasztja, színei és élessége változatlanok maradnak, nézzük bármilyen pozícióból a szuper-produkciókat. Újabb érv ez a projektrok mellett, hiszen a házimozizás társasági esemény is lehet, ám meglehetősen kellemetlen, amikor a sarokban ülők zöldnek látják a Terminátort.

A kivetítőknél fontos szempont az élettartam. A régebbi típusú, kétezer órás kivetítőkkel körülbelül hatszáz filmet tekinthetünk meg, ám jelenleg már a négyezer órás működés tekinthető általánosnak (bár ha az izzó kiég, a cseréje meglehetősen drága): ez több mint ezer filmre elég. Ember legyen a talpán, akinek ennyi mozizásra van ideje…


A teljes cikk a Figyelő 2003/48-as számában olvasható.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik