Belföld

Passzívak a csatlakozók a kutatás terén

Az EU-hoz csatlakozó és a tagjelölt országoknak az eddiginél nagyobb mértékben kellene bekapcsolódniuk az unió VI. kutatási és fejlesztési keretprogramjába (FP6) - állapította meg pénteken az Európai Bizottság kutatási kérdésekért felelős tagja.

Philippe Busquin abból az alkalomból beszélt erről, hogy a 13 ország kutatási ügyekért felelős minisztereivel, illetve magas rangú tisztségviselőivel közösen értékelte az FP6 programjaiban való részvételük eddigi eredményeit.

A 2000-2006 közötti időszakra szóló keretprogram az első, amelyben a csatlakozó és a tagjelölt országok a jelenlegi tagállamokkal teljesen egyenrangú félként vehetnek részt. Busquin szerint azonban még mindig nem aknázták ki teljesen az ebben rejlő lehetőségeket.

Az FP6 részeként meghirdetett programokra összesen több mint 100 ezer pályázat érkezett, de ebben a csatlakozók és a tagjelöltek mindössze 13 ezerrel képviseltetik magukat, s közülük is csak 1500 szervezet, illetve intézmény pályázatát fogadták el.

Néhány hónappal ezelőtt ezért a bizottság “különleges támogató akciókat” is kezdeményezett, amelyek keretében 13 millió euróval ösztönzi a 13 ország nagyobb mértékű bekapcsolódását. Az összesen benyújtott és az elfogadott pályázatok arányát tekintve ugyanakkor nem olyan nagy a különbség a jelenlegi tagállamok és a csatlakozásra készülő országok között. Az előbbiek esetében az arány 19, az utóbbiaknál 13 százalék.

A legnagyobb számú pályázat a nanotechnológiák, az információs társadalom, valamint a fenntartható fejlődés, globális változások és ökorendszerek témacsoportjaiban érkezett a 13 országból. A legcsekélyebb érdeklődést a légi közlekedéssel és az űrkutatással kapcsolatos területek váltották ki.

Az FP6 költségvetése a teljes időszakra 20 milliárd euró, amelyen a csatlakozásra készülő országok teljesen egyenrangú félként, azonos feltételek mellett osztozhatnak a jelenlegi tagállamokkal. Ez többek között azt is jelenti, hogy olyan kutatási programok is szervezhetők, amelyekben kizárólag csatlakozó vagy tagjelölt országok szervezetei és intézményei vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik