Belföld

Nem lesz antidiszkriminációs bizottság

Lényeges ponton módosult az antidiszkriminációs törvény tervezete a tavasszal elfogadott koncepcióhoz képest. A tervezetből kikerült a diszkriminációs eseteket kivizsgáló, büntetési jogkörrel is felruházott Egyenlő Bánásmód Bizottság (EBB) - olvashatóa a Népszabadságban.

A törvény tervezete már csak az egyenlő bánásmód érvényesülését ellenőrző „hatóságról”, illetve „más közigazgatási szervről” beszél. Azt azonban csak egy későbbi kormányrendelet szabályozza majd, hogy pontosan milyen típusú hatóság látja el ezt a feladatot. A Népszabadság úgy tudja: a független bizottság helyett egy, az esélyegyenlőségi miniszter alá tartozó államtitkár lát majd el ilyen feladatot. Információnk szerint Lévai Katalin miniszter ellenezte ezt a megoldást. A koncepció nyári közigazgatási egyeztetésén azonban kevesen támogatták a holland mintára modellezett EBB felállítását.

„Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról” szóló törvény koncepcióját október végén terjesztette a kormány az Országgyűlés elé. A tervezet a két jogász szakértő által írt eredeti koncepciónak megfelelően tilt mindennemű megkülönböztetést nem, faji hovatartozás, bőrszín, nemzetiség, anyanyelv, fogyatékosság, vallási vagy politikai meggyőződés, szexuális irányultság, életkor vagy társadalmi származás alapján.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik