Belföld

Lengyelország nem tart a magyar valutakrízistől

A Lengyel Nemzeti Bank monetáris politikája, melynek kizárólagos célja az infláció kordában tartása, megvédi Lengyelországot a magyarországi forgatókönyvtől - közölte Andrzej Raczko pénzügyminiszter.

A meglepetésszerű magyarországi kamatemelést a Reutersnek kommentálva a miniszter hangsúlyozta: a magyar jegybank – a lengyeltől eltérően – az infláció elleni küzdelmen kívül a forint árfolyama felett is őrködik. A lengyel jegybank viszont a leghatározottabban ellenáll annak, hogy az inflációs cél mellett az árfolyampolitikával is foglalkozzék, ezért a magyar forgatókönyv nem ismétlődhetik meg Lengyelországban. A miniszter szerint ez egyben figyelmeztetés azok számára, akik módosítani szeretnék a lengyel pénzpolitikát.

A Lengyel Nemzeti Bank 2004. évi inflációs célkitűzése 2,5 százalék plusz/minusz 1 százalékpont. Lengyelországban – Magyarországtól eltérően – ezenfelül lebegő valutaárfolyam van érvényben, és ennek bevezetése óta a Lengyel Nemzeti Bank nem lépett közbe a piacon a zloty védelmében.

A pénteki magyar kamatemelés a zloty árfolyamára is hatással volt, amely az euróhoz viszonyítva a nap vége felé 4,71-es rekordszinten (a dollárhoz viszonyítva 3,93-as szinten) állt. Jerzy Hausner gazdasági, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, miniszterelnök-helyettes a PAP-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a zloty meggyengülése nem a lengyel gazdaság alapjaival áll összefüggésben, hanem a világpiacok több hete tartó ingatag helyzetével indokolható. A lengyel gazdaság – húzta alá – jelen pillanatban 4,5 százalékos növekedést produkál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik