Belföld

Jó eredményt ért el a Borsodi Sörgyár

A Borsodi Sörgyár Rt. az idei év első kilenc hónapjában 5,7 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, ami megegyezik a teljes 2002. évivel - mondta Bognár Gyula, a cég vezérigazgatója Budapesten sajtótájékoztatón pénteken.

A vezérigazgató közölte: a társaság nettó árbevétele 2003 első három negyedévében elérte a 31,7 milliárd forintot, ami 6 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakának árbevételét. A kedvező gazdasági mutatókat a vezérigazgató elsősorban annak tulajdonította, hogy az utóbbi hónapokban a társaság két új termékkel is megjelent a piacon. Bognár Gyula szerint az általa irányított cég árbevétele az év végére várhatóan meghaladja majd a 40 milliárd forintot. Tavaly a Borsodi Sörgyár Rt. árbevétele 38 milliárd forint körül mozgott.


A vezérigazgató bejelentette, a társaság november elején eladta malátagyárát az Albadomo nevű dunaújvárosi cégnek. Az eladást a vezérigazgató a profiltisztítással indokolta, vagyis hogy a társaság a sörgyártásra és -értékesítésre kíván koncentrálni a jövőben. Az eladási árról üzleti érdekekre hivatkozva nem mondott bővebbet. Szakértők szerint az üzlet értéke 5 milliárd forint körül mozgott. A vezérigazgató sérelmezte a jövedéki adó 15 százalékos emelését is, ami szerinte nehéz helyzetbe hozza a sörgyártókat az uniós csatlakozás évében. Bognár Gyula szerint az inflációval megegyező jövedékiadó-emelés elfogadható lett volna a cégek számára, de a 15 százalékos mértéket sokallják.


A vezérigazgató szerint emiatt átlagosan 8 százalékkal emelkednek majd termékeik árai a jövő évben. Ez az áremelés azonban nem jelent automatikusan ilyen mértékű fogyasztói árnövekedést – hangsúlyozta Bognár Gyula -, mivel azt a kereskedők alakítják ki. A vezérigazgató rámutatott: a cégnél elsősorban a márkaépítésre és a költségcsökkentésre, valamint az eredménynövelésre helyezik a hangsúlyt a jövő évi gazdálkodás megtervezésekor. Bognár gyula nem közölt becslést a Borsodi Sörgyár Rt. 2004-es árbevételére vonatkozóan, mondván, hogy az sok tényezőtől függ még.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik