Belföld

Javultak a monetáris intézmények mérlegei

A monetáris bázis trendadatokból számolt éves "rövid bázisú" növekedési indexe 111 százalék volt októberben, ami 1 százalékponttal magasabb a szeptemberinél - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A monetáris bázis 5,1 milliárd forinttal 1.829,5 milliárd forintra nőtt az idén a tizedik hónapban. Az M1 – ami a monetáris intézményeken kívüli készpénzt és a látra szóló betéteket is magában foglalja – rövid bázisú évesített növekedési indexe 114,5 százalék volt, növekedési üteme a szeptemberihez képest 4 százalékponttal emelkedett. Az M2 – ami az M1 elemein túl a legfeljebb kétéves lejáratra lekötött betéteket is magában foglalja – növekedési üteme az előző havihoz viszonyítva 2,1 százalékponttal, éves szinten pedig 16,3 százalékkal nőtt.


A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség, az M3, ami az M2-n kívül a visszavásárlási megállapodásokat, a monetáris intézményeken kívüli belföldiek tulajdonában lévő, a hitelintézetek által kibocsátott, legfeljebb kétéves értékpapírokat és a belföldi magán-, illetve a monetáris intézményeken kívüli jogi személyek tulajdonában lévő, pénzpiaci alapok által kibocsátott befektetési jegyeket is magában foglalja, októberben 3,6 százalékponttal bővült, s 23 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A jegybank közleménye szerint a monetáris intézmények által az államháztartásnak nyújtott hitelek összege a hónap során 24,1 milliárd forinttal emelkedett.


Ezen belül a központi kormányzatnak nyújtott hitelek 19,1 milliárd forinttal nőttek, a helyi önkormányzatoknak nyújtott kölcsönök állománya pedig 5 milliárd forinttal emelkedett. Az államháztartás betéteinek összege a tizedik hónapban 11,3 milliárd forinttal emelkedett. Ebből a központi kormányzat által elhelyezett betétek 52,7 milliárd forinttal nőttek, a helyi önkormányzatok betétei viszont 41,4 milliárd forinttal csökkentek. A háztartásoknak nyújtott hiteleken belül a lakáscélú hitelek állománya 66,4 milliárd forinttal, a fogyasztási hiteleké 1,9 milliárd forinttal, míg az egyéb hitelek állománya 14,2 milliárd forinttal nőtt az előző hónaphoz képest.


A monetáris intézmények külfölddel szembeni követelés állományának 21,1 milliárd forintos csökkenése és a külfölddel szembeni tartozások 21,7 milliárd forintos növekedése következtében 42,8 milliárd forinttal romlott októberben a monetáris intézmények külfölddel szembeni nettó pozíciója. A jegybank külfölddel szembeni nettó követelésállományának 9,3 milliárd forintos emelkedése a külfölddel szembeni követelések 8,6 milliárd forintos csökkenéséből, illetve a tartozások 17,9 milliárd forintos mérséklődéséből adódott. Az egyéb monetáris intézmények külfölddel szembeni nettó pozíciója 52,1 milliárd forinttal romlott. A nem pénzügyi vállalatok hitelei 98,5 milliárd forinttal emelkedtek, betéteik 68 milliárd forinttal nőttek. Az egyéb pénzügyi vállalatok hitelei 50,4 milliárd forinttal nőttek ebben a hónapban, míg a monetáris intézményeknél elhelyezett betéteik 9,5 milliárd forinttal csökkentek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik