Belföld

Felfüggesztették a Jukosz-Szibnyeft egyesülést

admin

2003. 11. 28. 11:24

A Szibnyeft orosz olajtársaságnál pénteken közölték, hogy felfüggesztették az egyesülést a Jukosz olajtársasággal.

A Sibnyeft orosz olajtársaságnál pénteken közölték, hogy felfüggesztették az egyesülést a Jukosz olajtársasággal. A felfüggesztést átmenetinek nevezték.


Pénteken kezdődött a két cég közös részvényesi közgyűlése, a napirenden az egyesült cég igazgatótanácsának megválasztása és az osztalék megosztása szerepelt. A bejelentést röviddel a közgyűlés megkezdése után tették.


“A Jukosz és a Sibnyeft egyesülésének befejezése fel van függesztve a két társaság fő részvényeseinek megállapodása alapján” – szólt a Sibnyeft hivatalos közleménye. Nem sokkal később a Jukosznál úgy nyilatkoztak, hogy a felfüggesztés nem megállapodás eredménye. – Csak annyit mondhatok, hogy ez nem közös nyilatkozat – idézte Alekszandr Sadrint, a Jukosz szóvivőjét a Reuters. Ez sarkalatos kérdés, mert ha a Sibnyeft önkényesen cselekedett, alkalmasint egymilliárd dollár kötbért kell fizetnie.


Az áprilisban bejelentett egyesülés pénzügyi zárása szeptemberben megvolt, a korábbi tervek szerint az egyesült vállalat, JukoszSzibnyeft december végén, január elején alakult volna meg.


Elemzők szerint az utolsó pillanatban viták merülhettek fel az osztalék megosztása körül, és Roman Abramovics, a Sibnyeft főrészvényese alkalmasint jobb feltételeket akart kikényszeríteni az utóbbi időben nehéz sorsú Jukoszból. Számos elemző szerint azonban az egyesülést már semmiképpen sem lehet visszacsinálni.


A hírre a Jukosz 5,87 százalékkal 337 rubelre olcsóbbodott a moszkvai RTS tőzsdén. Az RTS tőzsde dollárban jegyzett piacán 5,83 százalékkal volt olcsóbb a csütörtöki zárónál: 11,30 dollárra olcsóbbodott a bejelentés előtti 12,11 dollárról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.