Belföld

Euróövezet: nőnek az árak, javul a hangulat

Az euróövezetben novemberben átlagosan 2,2 százalékkal magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly novemberben - közölték az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az Európai Bizottság ugyanakkor javuló gazdasági hangulatról számolt be.

Az elemzők 2,2 százalékos inflációt vártak novemberről. Az euróövezetben októberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,0 százalékkal haladták meg a tavaly októberit. A gazdasági kilábalás bizonytalanságára tekintettel az Európai Központi Bank (EKB) az e havi kamatértekezletén továbbra is változatlanul, a rekordalacsony 2 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A még nem meggyőző fellendüléshez képest nem indokolt kamatemelést az infláció: a tizenkét havi fogyasztóiár-drágulás november elején, a kamatdöntéskor harmadik hónapja látszott változatlannak az euróövezet átlagában, és a végleges adatok utólag is igazolták a kamat változatlanul hagyását.


Szeptemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a térségben, augusztusban 2,1 százalék, júliusban és júniusban 1,9-1,9 százalék, májusban 1,8 százalék, áprilisban 2,1 százalék, márciusban és februárban 2,4-2,4 százalék, januárban 2,1 százalék, tavaly decemberben 2,3 százalék. Az EKB vezetőinek meggyőződésük, hogy a tizenkét havi infláció idén egész évben a 2 százalékos célszám körül, annak közelében marad, jövőre pedig 2 százalék alá csökken az euróövezetben. Még kevésbé indokol kamatemelést decemberben a gazdaság helyzete: az első becslés szerint az euróövezeti országok gazdasági növekedése átlagosan mindössze 0,3 százalékra gyorsult a harmadik negyedben, a második negyedévi 0,2 százalék és az első negyedévi 0,7 százalék után, rendre az egy évvel korábbihoz képest. Az energiaárakat és a feldolgozatlan élelmiszerek árait kiszűrő maginfláció 0,2 százalékos volt októberben az euróövezetben, és 2,0 százalékos tizenkét hónapra.


Javul a gazdasági hangulat   


Az euróövezetben a gazdasági hangulat átfogó mérőszáma 95,9 ponton állt novemberben – közölték a felmérést gondozó Európai Bizottságban  pénteken. Az elemzők 95,9 pontot vártak novemberről. Októberben 95,6 pontra, idén a legmagasabbra emelkedett a mutató a szeptemberi 95,4 pontról. Augusztusban 95,0 pont volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik