Belföld

Elkészült a munkaerőpiaci előrejelzés

A szaktárca elkészítette azt a stratégiai anyagot, amely a hazai foglalkoztatáspolitika, valamint a szakképzés és felnőttképzés rendszerének összefüggéseit tekinti át; az anyagot társadalmi vitára bocsátják, várhatóan két hét múlva az Országos Érdekegyeztető Tanács tárgyalja meg.

Ezt Burány Sándor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter jelentette be pénteken Szolnokon A modern munka világa rendezvénysorozat programja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Elmondta az is: a KSH által kiadott friss munkaügyi adatok szerint Magyarországon jelenleg 80 ezerrel több ember dolgozik mint egy évvel korábban.

“A tendenciával elégedett vagyok, a helyezettel viszont nem”, mert a foglalkoztatottak száma még mindig alacsony, az aktív korú népességnek alig több, mint 50 százaléka dolgozik – húzta alá. A minisztériumban született stratégiai anyag éppen arra hivatott, hogy ez a mutató kedvező irányba változzon, és a munkaerőpiac, illetve a képzés szerkezetét egymáshoz közelebb hozva Magyarországon minél több családnak tudjanak kenyérkeresetet biztosítani – jegyezte meg. Azzal ugyanis önmagában nem lehetünk elégedettek, hogy a szakmunkásképzőktől az egyetemekig nagyon sokan szereznek szakmát, diplomát – vélekedett a miniszter.

Elégedettséget csak azt okozhat, ha a fiatalok szakmunkás-bizonyítvánnyal, vagy diplomával a zsebükben el is tudnak helyezkedni, azaz hasznosítható tudással rendelkeznek – fogalmazott. A jövőben az általános iskola végzős diákjainak nem csak azt fogjuk megmondani, hogy lakókörzetükben milyen továbbtanulási esélyeik vannak, hanem azt is, a választott iskola elvégzése után milyen elhelyezkedési esélyek várják – hangsúlyozta Burány Sándor.

Reményeink szerint, ha a kormány elfogadja a stratégiai anyagot és a munkát kellően fel tudjuk gyorsítani, a jövőre továbbtanulni szándékozókat már ilyen füzetek segítik a döntésben – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik