Belföld

Együttműködési megállapodást írt alá az APEH és a VPOP

Várhatóan teljesülni fognak a november végére tervezett adó- és vámbevételek - mondta Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára pénteken, az adóhivatal és a pénzügyőrség közötti együttműködési megállapodás aláírásán Budapesten.

A megállapodást az uniós csatlakozás miatt megváltozó jogi körülményeknek megfelelő munkakapcsolat kialakítása, s a hatékony együttműködés továbbfejlesztése érdekében írta alá Király László György, az adóhivatal elnöke és Nagy János, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka. Király László György az aláírási ünnepségen elmondta: döntöttek arról, hogy külön munkacsoportokat jelölnek ki a csatlakozással kapcsolatban lehetséges problémák értékelésére és megoldására.


A két szervezet közötti eddigi egyeztetéseken három kiemelt szakmai kérdéskörben alakult ki az a vélemény, hogy az együttműködésben munkacsoportokat kell létrehozni. Az egyik ilyen a jogszabályi változásokból adódó feladatok végrehajtása során szerzett tapasztalatok értékelése és átadása a jogalkotás elkészítéséért felelős minisztériumnak. Az átállás végrehajtásának ugyanis nem szabad befolyásolnia hátrányosan sem az unió, sem a magyar költségvetés mérlegét, vélik a két szervezet vezetői.


A másik terület a vámtörvényből eredő ellenőrzések kérdése. A hatékonyság növelése érdekében az ellenőrzéseknél a két szervezet fokozni akarja együttműködését, hogy a bevételek beszedése zökkenőmentesebben történhessen. A harmadik terület az adóhatóságokkal folyamatosan kapcsolatban lévő ügyfelek jobb kiszolgálása. A két szervezet megvizsgálja egy közös APEH-VPOP ügyféliroda létesítésének lehetőségét is.


Király László György az ünnepségen hangsúlyozta azt is, hogy az adóhivatalnak és a vám- és pénzügyőrségnek a jövőben szervezetileg külön, de munkájában együtt kell hogy dolgoznia. Nagy János mindehhez hozzátette, hogy elsősorban az a fontos számukra, hogy partnerségi viszonyt alakítsanak ki az ügyfelekkel. Meglátása szerint így lehet hatékonyan együttműködni a problémák megoldásában. Veres János szerint időben el fog készülni a két szervezet működéséhez szükséges törvényi szabályozás, hogy az uniós csatlakozást követően megfelelő feltételek álljanak rendelkezésre a törvényhozás oldaláról is.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik