Belföld

3 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre a TVK

A környezetvédelem és a nagyipar példaértékű együttműködésének minősítette a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. csaknem 3 milliárd forint költséggel elkészült vízkezelő művét a pénteki avatóünnepségen.

A beruházás költségeit a társaság 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban bankhitelből fedezte. A rendszer legkevesebb 15 éven keresztül biztosítja Közép-Európa vezető poliolefin gyártó cégének ionmentes vízellátását.

Kis Zoltán rámutatott: “minden más elmélettel szemben ez a nagy beruházás is azt bizonyítja, hogy a 21. századi technológia, az ipari-gazdasági termelő tevékenység, a környezetkímélő módszerek alkalmazása és a fenntartható fejlődés megteremtése jól megférnek egymással”.

Hozzátette: a nagyipari beruházásokat a gazdasági és környezetvédelmi érdekek korrekt, előrelátó tervezésével összhangban lehet végrehajtani, ha ezekhez társul a megfelelő befektetői szemlélet, és a számított profitból a természet közeli állapot fenntartásához való hozzájárulás.

A TVK ionmentes vízellátását hosszú távra biztosító 10,6 millió euró, csaknem 3 milliárd forintos beruházási költséggel, határidőre, 8 hónap alatt elkészült víztisztító mű a kontinens jelenleg legkorszerűbb ilyen létesítménye – mondta Bercsi Gábor, a beruházást megvalósító Sinergy Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Émász Rt. és az Elmű Rt. közös tulajdonában lévő társaság igazgatója szólt arról is: az elmúlt három év során a borsodi ipari térségben már jelentős energetikai beruházásokat is megvalósítottak jó eredménnyel, ezért nyerték el a vízkezelő mű megépítésének kivitelezői és üzemeltetői programját.

Olvasó Árpád, a TVK Rt. vezérigazgatója elmondta: a kombinátban a vegyipari folyamatoknak igen nagy a hőenergia, illetve ionmentes vízigénye, a gyár az ország egyik legnagyobb sótalanvíz fogyasztója.

A vegyipari óriás területén jelenleg zajló fejlesztések – a 120 milliárd forintos Olefin-2 gyár építése és a saját erőmű megvalósítása – tovább növelik a sótalanvíz igényt, ezért vált szükségessé az új, nagyteljesítményű mű megépítése, amely csökkenti a vegyszer felhasználást és környezetbarát működést valósít meg.

A Sinergy által csúcstechnológia alkalmazásával megvalósított vízkezelő mű óránként 450 tonna ionmenetes vizet szolgáltat a TVK termelő berendezéseinek, a korábbi sókibocsátás huszadára csökken, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy teljesen megszűnik a környezet sószennyezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik