Belföld

Sztrájkra készülnek a tömegközlekedési dolgozók

Közös sztrájkbizottság felállításáról döntött az Autóközlekedésben Dolgozók Uniója (ADU), valamint a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) szerdai elnökségi ülésükön - közölte a két szervezet csütörtökön.

Váczi Győző, a sztrájkbizottság elnöke az MTI-nek elmondta: veszélybe került a tömegközlekedési dolgozóknak a szolgálati évek alapján eddig járó nyugdíjkedvezménye. Korábban az autóbuszvezetők e kedvezményt azért kapták meg, mert munkakörülményeik egészségkárosító hatása számottevő. A szabályozás azonban 1977-ben változott, és a módosított rendelet szerint csak azoknak jár a kedvezmény, akik meghatározott Ikarus típusú járművön dolgoznak. Az ebből fakadó gondok az elmúlt években jelentkeztek, amikor mind több helyi és helyközi közlekedéssel foglalkozó vállalatnál a járműveket Man, Mercedes és egyéb típusokra cserélték. Váci Győző szerint ettől azonban nem csökkent az autóbuszvezetők egészségkárosodása, hiszen az nem elsősorban az általuk vezetett busz miatt, hanem a jelentősen megnőtt forgalom következtében áll elő.


A tömegközlekedésben a megváltozott szabályozás mintegy 60-70 ezer embert érint. A BKV-nál még egyelőre Ikarus buszok közlekednek, de már ott is megkezdték más típusok beszerzését. Hilmer Sándor, a közös sztrájkbizottság képviselője elmondta: Csillag István miniszternek írt levélben 2003. december 1-jére egyeztető tárgyalást kezdeményeztek. A két szövetség tárgyalási kezdeményezéseire eddig érdemi választ a kormányzati szervektől nem kapott.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik