Belföld

Mégsem zárult le ifj. Hegedűs Lóránt ügye

admin
admin

2003. 11. 27. 07:50

Bekérte a Hegedűs-ügy iratait a Fővárosi Bíróságtól "hivatalos felhasználás céljából" a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Lapunk úgy értesült: a főügyészség fontolgatja, hogy a jogerős felmentő ítélet felülvizsgálatát kéri a Legfelsőbb Bíróságtól - értesült a Magyar Hírlap.

Ifjabb Hegedűs Lorántot, a MIÉP volt képviselőjét november 6-án mentette fel jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Noha a Fővárosi Bíróság tavaly december 6-án alaposnak találta a közösség elleni izgatás vádját, a táblabíróság úgy látta, nincs szó gyűlöletre uszításról, hanem a szólásszabadság érvényesült. A táblabírák szerint a zsidóság Galíciából származó csoportjának kirekesztésére felszólító írásában a református lelkész nem buzdított olyan erőszakos cselekedetre, amely közvetlen és konkrét támadás veszélyét idézte volna föl az érintettekkel szemben.

A jogerős ítéletet csak a Legfelsőbb Bíróság (LB) változtathatja meg az ügyészség felülvizsgálati kérelme nyomán. Ennek előterjesztésére a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség jogosult, de nyilvánvalóan a Legfőbb Ügyészség egyetértésével. Molnár Gábor fellebbviteli főügyész azt mondta, tanulmányozzák a bekért iratokat, és vizsgálják a rendkívüli jogorvoslat lehetőségét. Ez már csak azért is logikus, hiszen a táblabírák az LB ítélkezési gyakorlatára hivatkozva döntöttek ifjabb Hegedűs felmentéséről. Most mód nyílhat rá, hogy a Legfelsőbb Bíróság büntetőtanácsa eldöntse: valóban az eddigi gyakorlatot követték-e a táblabírák. A felülvizsgálatot valószínűsíti az is, hogy Szeder Gyula, a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági főosztályának vezetője tanulmányban elemezte a közösség elleni izgatás ügyeiben kialakult gyakorlatot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.