Belföld

Mégis megkapta a környezetvédelmi engedélyt a 4-es metró

Megkapta a 4-es metró környezetvédelmi engedélyét a főváros - jelentette be a főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, noha környezetvédők és civil szervezetek megfellebbezték az elsőfokú engedélyt.

Demszky Gábor elmondta: az elsőfokú engedélyt a Levegő Munkacsoport és az erzsébetvárosi lakóközösségek civil szervezetei megfellebbezték, igényeiket azonban a másodfokon most eljáró hatóság nem találta megalapozottnak.

Az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség jogerős engedélyét a főpolgármester közvetlenül a sajtótájékoztatója előtt vette át a metróberuházás részeként, a Fehérvári út és a Bocskai út kereszteződésében épülő aluljáróban a gyülekező újságírók jelenlétében.

Demszky Gábor elmondta, a több hónapos csúszás ellenére tartani tudják a 2008. decemberi átadását a 4-es metró első, Kelenföldi pályaudvar és Keleti pályaudvar közötti szakaszának. Így semmi sem akadályozza, hogy beadjuk a vasúthatósági engedély iránti kérelmet – mondta Demszky Gábor, aki szerint legkorábban jövő év februárban megszülethet az engedély, ezt követően kiírják az első közbeszerzési eljárásokat.

A főpolgármester ismét hangsúlyozta: a 4-es metró építése nem csak közlekedési, hanem környezetvédelmi beruházás is. Mint mondta, a metró “egy föld alatti kötöttpályás gyors-villamos, a legkörnyezetkímélőbb eszköz, ami csak létezik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik