Belföld

Elfogadták a kistérségek területi beosztását

A kormány elfogadta a kistérségek területi beosztásra vonatkozó javaslatot, és az erről szóló kormányrendelet rövidesen megjelenik - mondta Kovács Flórián László, a MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatalának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Tájékoztatása szerint az eddigi területi beosztás felülvizsgálatának eredményeként 18 új kistérség jön létre, így összesen 168 kistérség lesz az országban. A hivatal elnöke úgy vélte, hogy ezzel hosszú távra, mintegy 5-7 évre stabil kistérségi szintek jönnek létre, amelyek alkalmasak lesznek a tervezési, statisztikai funkciók ellátása mellett a közigazgatási feladatok elvégzésére is. Kovács Flórián László elmondta, hogy Budapest az eddigi szabályozás megtartásával ezután is egyetlen kistérségnek számít.


Elhangzott: a kistérségi rendszer felülvizsgálata során 294 települést csatoltak más kistérséghez, közülük 217 újba került, 77 települést saját kérésre soroltak máshová. Kovács Flórián László elmondta, hogy 2004. január 1-jétől a hivatal átalakul, és új országos hatáskörű államigazgatási szervezetként létrejön a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal. Az új hivatal feladatai közé tartozik a magyarországi regionális fejlesztési politika kialakítása, a területfejlesztési, területrendezési, valamint regionális fejlesztési tervek előkészítésének koordinálása. Az új hivatal felügyeli a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tevékenységével kapcsolatos feladatot, közreműködik az Átfogó Fejlesztési Terv kidolgozásában.


A hivatalhoz tartozik a regionális operatív program irányító hatósági feladata is, továbbá működteti a Magyarországi Régiók Brüsszeli Irodáját. Kérdésre válaszolva Kovács Flórián László elmondta, hogy a területfejlesztési törvény módosítására tett javaslatot a kormány a közigazgatási szolgáltatás reformcsomag részeként megtárgyalta, és várhatóan december 10-én újra visszatér az ügyre. A területfejlesztési törvény módosítására vonatkozó javaslatot a kormány még az idén benyújtja a parlamentnek, amely várhatóan a jövő év tavaszi ülésszakán foglalkozik a javaslattal.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik