Belföld

Egyszerűsített adózásra készül az EU

Jelentősen egyszerűsítené a kis- és közepes nagyságú vállalkozások adózását az Európai Bizottság legújabb javaslata. Kedvező tapasztalatok esetén a módszert a nagyvállalatokra is kiterjesztenék.

Azok a cégek, amelyeknek ügyletei az EU több tagországába átnyúlnak, a nyereségadó kiszámításakor ma több ország adótörvényei szerint kénytelenek eljárni. Tekintettel arra, hogy a tagországok száma nemsokára 25-re bővül, a bizottság javaslata az adókötelezettség egységes szabályozásáról igencsak időszerű. Az ajánlás szerint a kis- és középvállalatok saját hazájuk adótörvényei szerint számítanák ki az adóköteles nyereséget azon üzletek esetében is, amelyeket más tagországban bonyolítottak le.

“Meggyőződésünk, hogy az adóakadályok eltörlése a nemzetközi vállalatok esetében kulcsfontosságú a belső piac fejlődése, a gazdasági növekedés és a munkahelyek létesítése szempontjából” – nyilatkozta Fritz Bolkestein adóügyi biztos.

A kis- és középvállalkozások új adózási rendszere kísérleti jellegű lesz, s amennyiben sikeresnek bizonyul, a szisztémát a nagyvállalatokra is kiterjesztik. Az Európai Bizottság még 2001-ben kötelezte el magát arra, hogy egységes adózási rendszert vezet be az EU területén több tagországban működő vállalkozások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik