Belföld

Egyszerűsített adózásra készül az EU

admin

2003. 11. 27. 09:32

Jelentősen egyszerűsítené a kis- és közepes nagyságú vállalkozások adózását az Európai Bizottság legújabb javaslata. Kedvező tapasztalatok esetén a módszert a nagyvállalatokra is kiterjesztenék.

Azok a cégek, amelyeknek ügyletei az EU több tagországába átnyúlnak, a nyereségadó kiszámításakor ma több ország adótörvényei szerint kénytelenek eljárni. Tekintettel arra, hogy a tagországok száma nemsokára 25-re bővül, a bizottság javaslata az adókötelezettség egységes szabályozásáról igencsak időszerű. Az ajánlás szerint a kis- és középvállalatok saját hazájuk adótörvényei szerint számítanák ki az adóköteles nyereséget azon üzletek esetében is, amelyeket más tagországban bonyolítottak le.

“Meggyőződésünk, hogy az adóakadályok eltörlése a nemzetközi vállalatok esetében kulcsfontosságú a belső piac fejlődése, a gazdasági növekedés és a munkahelyek létesítése szempontjából” – nyilatkozta Fritz Bolkestein adóügyi biztos.

A kis- és középvállalkozások új adózási rendszere kísérleti jellegű lesz, s amennyiben sikeresnek bizonyul, a szisztémát a nagyvállalatokra is kiterjesztik. Az Európai Bizottság még 2001-ben kötelezte el magát arra, hogy egységes adózási rendszert vezet be az EU területén több tagországban működő vállalkozások számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.