Belföld

5,6 százalékos a munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma augusztus-októberben 3 millió 937 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 5,6 százalék volt, 0,3 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A munkanélküliségi ráta július és szeptember között 5,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb a tavaly július-szeptemberinél. Tavaly augusztus és október között a nemzetközi szinten összehasonlítható munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt, 0,4 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az idén augusztus-októberben a munkaerőpiacon a munkavállalási korú népesség 65,3 százaléka volt jelen.


A munkanélküliek száma augusztus-októberben 237 ezer fő volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. A munkanélküliségi ráta az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő szeptemberben átlagosan 7,9 százalék volt. A munkanélküliek 44,9 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya közel azonos a 2002 augusztus-októberivel.


A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábban mérttel. A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 22,5 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 13 százalék, 1 százalékponttal alacsonyabb a korábbi év ugyanezen időszakinál. Az EU-országokban az erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő szeptemberben 15,8 százalék volt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik