Belföld

Pozitív makroadatok az USA-ból

Októberben nőttek a személyi jövedelmek, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, valamint a fogyasztói bizalom.

Októberben 0,4 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban. A személyi jövedelmek alakulásában az elemzők októberben 0,4 százalékos növekedést vártak a szeptemberi 0,3 százalékos emelkedés után.

A személyi kiadások októberben nem változtak, az elemzők változatlan adatra is számítottak a szeptemberi 0,3 százalékos csökkenést követően. A kiadások változatlansága leginkább az autóiparban mutatkozott meg, de a kiadások visszafogása egyéb területeken sem jelent bíztatást az amerikai gazdaság döntő részét mozgató lakossági fogyasztás növekedésére.

Különösen akkor, amikor már a hálaadási és karácsonyi ünnepek közti időszakot éli az amerikai gazdaság. Az amerikai kereskedők évi eladásaik 70 százalékát hagyományosan ebben az időszakban teljesítik.

Nőtt a tartós fogyasztói cikkek rendelésállománya

Meglepetésre rendkívül erősen, 3,3 százalékkal nőtt viszont a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya. Elemzők mindössze 0,6 százalékos emelkedést vártak a szeptemberi felülvizsgált 2,1 százalékos növekedést követően.

Az októberi megrendelések szezonális kiigazítással 184,53 milliárd dollárra nőttek, elsősorban a kereskedelmi repülőgépek és távközlési berendezések megrendeléseinek felfutása nyomán.

A távközlési berendezések megrendelései 25 százalékkal nőttek a hónapban, 10,02 milliárd dollárra, a szeptemberi 14,8 százalékos növekedést követően. A kereskedelmi repülőgépek megrendelése 22 százalékkal, 5,69 milliárd dollárra emelkedtek az év tizedik hónapjában, a szeptemberi 5,1 százalékos hanyatlást követően. A nem védelmi célú tőkejavak megrendelése 1,7 százalékkal, 59,09 milliárd dollárra nőtt októberben.

Az októberi emelkedés a legerőteljesebb volt több mint egy éve: ennél nagyobb növekedést utoljára 2002 júliusában mértek, 8,1 százalékosat. Az októberi adat egybevág más, a gazdaság erősödését jelző makrogazdasági adatokkal. Az Egyesült Államokban kedden hozták nyilvánosságra a harmadik negyedévi GDP-növekedés második becslését, amely még az első, 7,2 százalékos adatnál is erőteljesebb, 8,2 százalékos éves szintű gazdaságbővülést jelzett.

A tőzsdenyitást megelőzően nyilvánosságra hozott jó makrogazdasági adatok nyomán emelkedéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók.

Nőtt a fogyasztói bizalmi index

A Michigan Egyetem november végi fogyasztói hangulatindexe 93,7-es értéket ért el a hó közepi előzetes 93,5 után. Október végén az index 89,6-ot jelzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik