Belföld

Megalakult a Kaposvári Ipari Park Konzorcium

Megalakult a Kaposvári Ipari Park Konzorcium - jelentette be Kaposvár polgármestere kedden sajtótájékoztatón. A két, egymás melletti, a jövőben közös társaságként működő ipari park egyikének a Videoton, a másiknak Kaposvár Megyei Jogú Város a tulajdonosa.

Szita Károly közölte: a konzorciumot azért hozták létre, hogy olyan szolgáltatásokat tudjanak nyújtani, amelyek mindkettő számára fontosak és az együttműködés révén hatékonyabbak. Ezek közül kiemelte az ingatlanfejlesztést, a vagyonkezelést, tőke- és társfinanszírozás szervezését, logisztikai szolgáltatásokat, a munkaerő-piaci képzést és átképzést, az üzemorvosi szolgáltatást, a közös pályázatokat állami és EU-forrásokra.

A konzorcium szolgáltatásait az ipari parkok szomszédságában lévő vállalkozások is igénybe vehetik – mondta a polgármester. Kiemelte: a megállapodással az a szándékuk, hogy a Kaposváron meglévő ipari parkok már amúgy is stabil helyzete még inkább megerősödjön, és az a kedvező folyamat, amely az elmúlt években elindult – azaz a gazdaság dinamikusan növekedése – folytatódjék az elkövetkező években is.

Szita Károly hangsúlyozta: a Videoton stratégia partnere Kaposvárnak, hiszen nagyon jelentős foglalkoztató, és jelentős adózó is, ami ugyancsak fontos egy városnak. A polgármester emlékeztetett rá, hogy a város keleti részén, a mintegy 60 hektáron kialakított terület néhány évvel ezelőtt kezdett benépesülni. Azóta a főként zöldmezős beruházásoknak helyet adó Keleti Ipari Park betelt, ide települt többek között a NABI autóbusz gyártó üzem, a takarmány előállításával és fogalmazásával foglalkozó PURINA, egy jégkrém-gyár, egy műkőüzem.

A Videoton Holding Rt. tulajdonában lévő Videoton Ipari Parkban főként elektronikai gyártókat fogadtak, például itt telepedett meg a Philips és a Sanyo. Sinkó Ottó, az rt. vezérigazgató-helyettesének megítélése szerint az a fejlesztési koncepció, amit az ipari parkok tesznek lehetővé, egy hatékonyabb városfejlesztést is lehetővé tesz.

A konzorcium nyújtotta szolgáltatásokról azt mondta: az együttműködés jelentőségét abban látja, hogy ez a forma nagyobb lehetőséget ad a fejlődéshez, például azzal, hogy csatlakozni tudnak hozzá kisebb cégek, akár beszállítóként, akár betelepülőként. Tájékoztatása szerint a holding kaposvári gyára, a Videoton Elektroplaszt Vállalat a cég egyik legnagyobb vállalata. Árbevétele folyamatosan növekszik, az idén meghaladja a 9 milliárd forintot. Közölte: a kaposvári cég profilja letisztult, alapvetően a műanyag fröccsöntéshez kapcsolódik, s ehhez társul a szerszámgyártás, az elektronikai és mechanikai szerelés. A meglévő komoly szakmai felkészültség pedig az Európai Unióhoz való csatlakozást követően előnyt jelent majd.

Számos európai uniós országbeli cég kereste meg a Videotont, akik gyártás áttelepítést terveznek. A Videoton rendelkezik azzal a fogadó készséggel, hogy ezeknek a cégeknek megfelelő hátteret adjon – mondta Sinkó Ottó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik