Belföld

Magyar Dallas – vegyünk-e Molt?

Sokakban rossz emlékeket hagyott a legutóbbi Mol részvényjegyzés. Ez a Mol azonban már nem az a Mol. Érdemes megvizsgálnunk, hogy jó ötlet-e részvényt jegyezni.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. úgy határozott, hogy maximum 14,8 millió Mol-részvényt értékesít a magán- és intézményi befektetők számára a csütörtökön induló privatizáció során. A vállalat vezetése is beállt a sorba és 4,3 millió saját részvényét hozzácsapta a kibocsátandó mennyiséghez, így a nemzeti olajtársaság több mint 17 százaléka kerülhet kalapács alá, ha megfelelő az érdeklődés. A piac ütőerén ujjukat tartó elemzők szerint nem lesz hiány érdeklődésben, el is fog kelni a felkínált mennyiség.

Hatezer körül köt ki

A cég értékelését számos elemző eltérő módon végzi, de a piacon a legalacsonyabb valós érték is hétezer forint fölött van, és a konszenzust talán nyolcezer feletti szintre is tehetjük. A papír árfolyama nemrég még a 6600-6900 forintos tartományban tartózkodott és átlépte a 7000 forintot is. A jelenlegi árfolyam mintegy 7 százalékkal van a másfél héttel ezelőtti szint alatt. A visszaesés oka részben a privatizáció, részben a Mol-PKN együttműködés. A piac által várt szint, ahol lehet részvényt jegyezni, a 6000-6200 forintos sáv. Ez egyébként gyakorlatilag az utolsó előtti napon esedékes záróárhoz képest egy kis diszkont beépítése útján fog kialakulni, hiszen az intézményi befektetők ennek megfelelően tesznek ajánlatot. 

Minden az áron múlik

Persze minden az ártól függ. Az ÁPV Rt. 7100 forintban határozta meg a Mol-részvények maximált árát. Tekintve, hogy a tegnapi záróár 6320 forint, ez első ránézésre kicsit magas. Mivel második ránézésre is az, le kell szögeznünk, hogy ez ne riasszon el senkit, mert a végső árat az intézményi befektetőknek felajánlott csomag értékesítésekor kialakult árszinten fogják meghúzni, csakúgy, mint a nemrég zárult FHB-privatizáció után. Ott 4900 forint volt a maximált árfolyam, de végül csak 4300 forintot kellett kifizetni. Azért egy kis bizonytalansági tényezőt jelent, hogy nem tudjuk, mennyiért vásároljuk a részvényeket.

Persze az sem mindegy, hogy mit veszünk. Az ÁPV Rt. kiadványa úgy jellemzi a Molt, hogy az Közép-Európa egyik vezető integrált olaj- és gázipari társasága. Ezt öt évvel ezelőtt nem mondhattuk el a cégről. Azóta történt két vállalati akvizíció, a Slovnaft és az INA 25 százaléka, láthattunk készletbeszerzéseket, aminek eredményeként a Mol jelentős kitermelésre tett szert. Végbement továbbá egy jelentős reorganizáció és költségcsökkentés, aminek következtében a Mol a térség egyik leghatékonyabb vállalatává vált. Mostanra a feketeleves gázüzletág kérdése is megnyugtatóan rendeződni látszik. Rengeteg kihívással áll szemben a Mol jelenleg is, de elmondhatjuk, hogy igen sokat fejlődött.

Mire kell odafigyelni?

Az állam a magánbefektetők számára két és fél kedvezményt is tartogatott. Az egyik az, hogy a kedvezményes jegyzés során csak 2500 forintot kell kifizetni maximum 200 részvény jegyzésénél, és amennyiben március 29. és szeptember 1. között fizetjük ki a hátralevő összeget, akkor még 500 forint kedvezményt kapunk. Ha akarjuk, akkor ezt meghálálhatjuk az államnak úgy is, hogy csak június után fizetjük ki a papírjaink árát, és akkor még az állam kapja meg az előrejelzések szerinti 50 forintos osztalékot. Ennek 20 százalékát az állam amúgy is elkéri, de ha a maradék 40 forintot nem szeretnénk önként átpasszolni a közös pénztárcának, akkor érdemes lesz erre odafigyelni.

Arra is érdemes egy pillantást vetni, hogy mi várhat a részvényre a privatizáción túl. Tekintve, hogy elég nagy csomagot értékesít az ÁPV Rt. és a Mol, aligha lehet arra számítani, hogy befektetők tömegesen nem jutnak annyi részvényhez, amennyihez szeretnének, és a piacon vásárolják azt meg, az egekbe emelve az árfolyamot. Viszont legalább a a papírra nehezedő nyomás elmúlhat, így könnyen lehet, hogy a szilveszterre 7000 forint körül ver tanyát. (Azok számára, akiknek meg kell győzniük házastársukat: ez a 2500 forintra vetítve, 6200 forintos ár mellett 32 százalékos nyereség!)

A jövő év elején a felfelé ívelő eredményesség és a gázüzletág eladása lehet katalizátor az árfolyam számára, de a papír teljesítménye attól is nagyban függ, hogy hazánkba több vagy kevesebb pénz érkezik-e a szokásos év eleji eszköz-újraallokáció során. Annak egyik nyertese, viszonylag gyengébb szereplésünk miatt Magyarország lehet, miután itt még nem szálltak el annyira az árfolyamok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik