Belföld

Járai: ránk sem vonatkozik a stabilitási paktum?

admin

2003. 11. 26. 13:32

"A pénzügyminiszterek döntése fel fogja vetni azt a kérdést, hogy az EU-hoz csatlakozó országoknak tartaniuk kell-e magukat a stabilitási paktumhoz" - idézte szerdai számában Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét a Financial Times Deutschland.

Járai Zsigmond az EU pénzügyminisztereinek keddi döntésével kapcsolatban foglalt állást. A gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsában (Ecofin) Németország és Franciaország elérte, hogy az Európai Bizottság ellenében többségi döntéssel felfüggesszék a stabilitási és növekedési paktum szankciós eljárásrendjének további alkalmazását velük szemben. Németország és Franciaország sorozatosan megsérti a paktumnak azt az előírását, hogy euróövezethez tartozó országban az államháztartás deficitjének nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát.


Az Európai Bizottság veresége erősíti a közép- és kelet-európai euroszkeptikusok egyáltalán nem kis csoportját. Igazolva látják azt az aggodalmukat, hogy a régi tagokra más szabályok érvényesek, mint az újakra – írta szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. – Miért kell egyáltalán az euróövezet része lennünk, hisz míg nekünk az összes fájdalmas feltételt betűszerint teljesítenünk kell, addig a nagy tagok, Németország, vagy Franciaország, különleges elbánásban részesülnek – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung Pavel Sobíceket, a HVB-csoport elemzőjét Prágából.


A lap megszólaltatta Inotai Andrást, az MTA Világgazdasági Intézetének az igazgatóját is, aki azt hangoztatta, hogy a nagy EU-országok nem tesznek eleget az Európa iránti felelősségüknek. Főleg Németország, mint a legnagyobb európai gazdaság visel nagy felelősséget, hisz tőle függ csaknem az összes kis tagállam boldogulása. Németországnak gazdasági és szociális reformok révén a húzóerő szerepét kell játszania.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.