Belföld

Járai: ránk sem vonatkozik a stabilitási paktum?

"A pénzügyminiszterek döntése fel fogja vetni azt a kérdést, hogy az EU-hoz csatlakozó országoknak tartaniuk kell-e magukat a stabilitási paktumhoz" - idézte szerdai számában Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét a Financial Times Deutschland.

Járai Zsigmond az EU pénzügyminisztereinek keddi döntésével kapcsolatban foglalt állást. A gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsában (Ecofin) Németország és Franciaország elérte, hogy az Európai Bizottság ellenében többségi döntéssel felfüggesszék a stabilitási és növekedési paktum szankciós eljárásrendjének további alkalmazását velük szemben. Németország és Franciaország sorozatosan megsérti a paktumnak azt az előírását, hogy euróövezethez tartozó országban az államháztartás deficitjének nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát.


Az Európai Bizottság veresége erősíti a közép- és kelet-európai euroszkeptikusok egyáltalán nem kis csoportját. Igazolva látják azt az aggodalmukat, hogy a régi tagokra más szabályok érvényesek, mint az újakra – írta szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. – Miért kell egyáltalán az euróövezet része lennünk, hisz míg nekünk az összes fájdalmas feltételt betűszerint teljesítenünk kell, addig a nagy tagok, Németország, vagy Franciaország, különleges elbánásban részesülnek – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung Pavel Sobíceket, a HVB-csoport elemzőjét Prágából.


A lap megszólaltatta Inotai Andrást, az MTA Világgazdasági Intézetének az igazgatóját is, aki azt hangoztatta, hogy a nagy EU-országok nem tesznek eleget az Európa iránti felelősségüknek. Főleg Németország, mint a legnagyobb európai gazdaság visel nagy felelősséget, hisz tőle függ csaknem az összes kis tagállam boldogulása. Németországnak gazdasági és szociális reformok révén a húzóerő szerepét kell játszania.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik