Belföld

Hol legyen a világ első kísérleti nukleáris fúziós reaktora?

admin
admin

2003. 11. 26. 18:30

Az Európai Unió francia helyszínt javasol a világ első kísérleti nukleáris fúziós reaktora telephelyéül. A francia Cadarache-i helyszín lesz az EU jelöltje és fog vetélkedni Kanadával, Japánnal, hogy otthont adjon a 10 milliárd eurós ( 12 milliárd dollár) kísérleti reaktor terv megvalósításának. Ebben a projektben e három rivális mellett részt vesz az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Dél-Korea is.

A projekt célja a tartósan is fenntartható nukleáris fúzió megvalósítása és ezzel a hasadásos reaktorokhoz képest “tisztább” energiaforrás előállítása. Az Európai Unió miniszterei brüsszeli értekezletükön döntöttek a Marseille közeli francia város mellett egy rivális spanyol jelölttel szemben. Spanyolország a maga, kelet-spanyolországi, katalóniai telephely jelölését végül is visszavonta, mondván, hogy a nemzetközi projekt helyszínéről hozandó döntéskor, december 4-én az EU egységfronton alkothasson. Kárpótlásul Spanyolország befogadhatja a projektet irányító intézményeket, amennyiben a terv a francia helyszínen valósulna meg.

A fúziós reaktorban két hidrogén atom egyesülésekor szabadul fel energia és jön létre nehéz hélium atom, anélkül, hogy rádióaktív hulladék keletkezne, vagy elszabadulna a láncreakció. Ez a tengerek vizét, tehát elvben korlátlan forrást hasznosító erőmű megoldást jelentene az emberiség energiagondjaira, olyan “megújítható energiaforrást” jelentene, amely sokak szerint évszázadunk közepétől lesz kereskedelmi méretekben is hasznosítható. Fúziós reaktort kísérleti formában már működtettek, csak a kísérletek során több energiát használtak fel, mint amennyi a fúzió révén keletkezett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.