Belföld

Fejenként évi tízmilliót kaptak a közjegyzők

admin
admin

2003. 11. 26. 08:34

Négyszáz közjegyző idáig kétszázezer szerződést kötött, s az ebből származó évi bevételük eléri a négymilliárd forintot. Vagyis minden közjegyző évi tízmilliót keres csak a lakáshiteleket felvevőkön. Sokan megkurtítanák a közjegyzőknek járó apanázst.

A Magyar Hírlap által megkérdezett pénzintézetek szerint a bank nem szólhat bele abba, hogy a közjegyző mekkora összeget számol fel díjként egy szerződés után. Volt, ahol meg is jegyezték: szemérmetlenül sok pénzről van szó ahhoz képest, hogy a bank előkészíti a szerződéseket, amelyek többnyire egy kaptafára mennek – írja a lap.

Az országos hálózattal rendelkező pénzintézeteknél a régióvezető hatáskörébe tartozik a közjegyzők kijelölése, amihez persze a bankközponttól kap útmutatást. Több pénzintézetnél megerősítették azonban, hogy személyes kapcsolatok is közrejátszhatnak abban, hogy egy adott fiók mely közjegyzőhöz küldi az ügyfeleket.

A közjegyzők által felszámítható díjakat egy igazságügy-miniszteri rendelet tartalmazza. Ha az ügyérték nem éri el a húszezer forintot, akkor egy ezres a közjegyző munkadíja. Húszezer és ötvenezer forint között az ezer forinton felül a sáv négy százaléka adja a munkadíjat. Ahogy a sávok nőnek, úgy lesz egyre kisebb a munkadíj százaléka. Például ötszázezer és ötmillió forint között már “csak” egy százalék jár a közjegyzőnek. A díjhoz 40 százalék költségátalány csapható, s további, kisebb díjak is felszámíthatók. Így ha a közjegyző a bankban hitelesíti a szerződést, akkor felszámíthatja az 1500 forintos óradíjat, plusz a tényleges utazási költséget. A szerződés leírása oldalanként száz forint, az aláírás hitelesítése pedig ezer forintba kerül.

Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságának elnöke felvetette, hogy a jelzálogbankok maguk is elkészíthetnék a közhiteles szerződést, ez jóval olcsóbb lenne az amúgy is túl sok felesleges adminisztratív kiadással szembesülő ügyfélnek. Felmerült, hogy a bankok blankettaszerződéseket töltenének ki, melyekbe csak a hitelfelvevők adatait írnák be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.