Belföld

Öt cégtől megkímélné a befektetőket a felügyelet

A pénzügyi felügyelet öt cég adatait tette közzé, mindegyikük jogosulatlanul végez pénzügyi szolgáltatásokat. A szervezet különös elővigyázatosságot kér a befektetőktől.

A felügyelet első alkalommal 2003 októberében közölte azon cégek listáját, amelyek a cégbírósági bejegyzés szerint Magyarországon bejegyzett székhellyel rendelkeznek és pénzügyi szolgáltatás végeznek a nélkül, hogy erre a felügyeleti engedélyük lenne. A listán az első hasonló közléskor két ilyen cég, a budapesti KRD Európa Tanácsadó Kft. és az ugyancsak budapesti Astral European 2002 Tanácsadó Kft. szerepelt. A listát a felügyelet novemberben kibővítette azon cégekkel, amelyek határon átnyúló befektetési vagy kiegészítő befektetési tevékenységet végeznek, és amelyekről valamely társfelügyelet megállapította, hogy azt jogosulatlanul végzik vagy más ország befektetőit már megkárosították.


E listán a november 25-i felügyeleti hírlevél tanúsága szerint három budapesti fiókteleppel rendelkező társaság, a Bowen Reece Kft., a Cambridge Global Szolgáltató Kft. és a Livingstone Asset Management Kft. neve szerepel. Mindhárom budapesti fiókteleppel rendelkezik, s velük kapcsolatban a Hongkongi Értékpapír Felügyelet, a Belga Királyság Bank és Pénzügyi Felügyelet, valamint az ír központi bank hozott határozatot. A felügyelet tájékoztatása szerint a három kft. felügyeletét a PSZÁF nem látja el, a cégek által végzett tevékenységre a Befektető-védelmi Alap biztosítása nem terjed ki. A felügyelet felhívja a befektetők figyelmét, hogy e cégekkel szemben különös elővigyázatossággal járjanak el.


A PSZÁF 2003 nyarán rendőrségi feljelentést tett a Bowen Reece Kft., a Cambridge Global Szolgáltató Kft. és a Livingstone Asset Management Kft. ellen több milliárd forint értékű csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, illetve pénzmosás gyanúja miatt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik